31.05.2022.

11:14

Foto:

Planeta

AMERIMA SE OVO NEĆE DOPASTI, U BRISELU SKINULI RUKAVICE: "EU da postane VOJNA SILA!" Borelj bez zadrške, povod je Ukrajina, ali ... Ovo nije slučajno?

"Ono što smo naučili iz ukrajinskog rata je da trgovina nije dovoljna, vladavina prava nije dovoljna, nije dovoljno biti dobra civilna sila, moramo biti i vojna sila", istakao je Borelj, prenosi agencija TAS S.

Podsetimo, francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je krajem prošle godine da Evropa mora da prestane da bude naivna kada je u pitanju odbrana njenih interesa i mora da izgradi sopstvene vojne kapacitete.

Makron je zatražio veću evropsku autonomiju, jer, kako je objasnio, Vašington sve više preusmerava svoje interese prema Kini i Indo-Pacifiku.

"Evropljani moraju da prestanu da budu naivni. Kad smo pod pritiskom velikih sila, moramo da reagujemo i pokažemo da imamo moć i sposobnost da se branimo. Nema potrebe za eskalacijom tenzija, samo treba da pokazažem da možemo sami da se zaštitimo", rekao je on na konferenciji za novinare na kojoj je učestvovao i grčki premijer Kirijakos Micotakis.