02.06.2022.

16:49 >> 16:51

Foto: Reuters

Planeta

AMERIKA UVELA SANKCIJE MARIJI ZAHAROVOJ!

Sankcije su takođe uvedene i protiv kompanije „Severstalj“ kao i za još 15 pravnih lica.

Na spisku sankcija se nalazi ukupno 17 državljana Rusije.

- Današnje sankcije usmerene su protiv nekoliko istaknutih članova ruske vlade bliskih Putinu... Sergeja Roldugina - navodi se u saopštenju Ministarstva.


Roldugin se u saopštenju naziva „čuvarem ofšor bogatstva“ ruskog predsednika koji je više puta negirao da ima imovinu u inostranstvu. Ministarstvo finansija je dodalo da se sankcije uvode zajedno sa Stejt departmentom i Ministarstvom trgovine SAD.


- Stejt department je uveo sankcije protiv pet predstavnika ruske oligarhije i elite, uključujući Mariju Zaharovu, portparola ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Alekseja Mordašova, direktora ‘Severgrupe’ i jednog od najbogatijih ruskih biznismena, članova porodice i struktura povezanih sa oligarsima i elitom - navodi se u saopštenju.


Sankcije su takođe uvedene i protiv kompanije „Severstalj“ kao i za još 15 pravnih lica. Osim „Severstalja“, na spisku sankcija su i kompanije „Algoritm“, „Nord Gold PLC“ i „Severgrup“.
Vašington je takođe uveo sankcije za sedam jahti, uključujući one koje su navodno povezane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, i tri aviona, dodaje se u saopštenju Ministarstva.


Kako se navodi, pod sankcijama su jahte „Flying Fox“, „Madame Gu“ i „Nega“ koje plove pod zastavom Kajmanskih ostrva i u vlasništvu su ruskog biznismena Andreja Kostina, kao i jahta „Sea Rhapsody“ koja plovi pod zastavom Maršalovih ostrva, i jahte „Šelest“, „Graceful“ i „Olympia“, koje plove pod ruskom zastavom. Prema američkom Ministarstvu finansija, poslednje dve su povezane sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.


Sankcije su uvedene i za helikopter AS365 „Dauphin“ i avion A319 u vlasništvu ruskog biznismena i poslanika Andreja Skoča, kao i za poslovni mlaznjak BD700-1A10 „Global 6000“ u vlasništvu „Skyline Aviation SRL“. Jedna od sankcionisanih jahti („Madam Gu“) takođe je povezana sa Andrejem Skočom, saopštili su u Vašingtonu.


Sankcije američkog Ministarstva finansija obično pretpostavljaju zamrzavanje imovine u jurisdikciji SAD i zabranu transakcija za fizička i pravna lica iz SAD. Ministarstvo je izdalo dozvolu koja daje rok do 31. avgusta za raskid poslovnih odnosa sa „Severstaljem“, a transakcije sa „Nord goldom“ su dozvoljene do 1. jula.
 

Podsetimo, ambasadori zemalja članica usaglasili su tekst šestog paketa sankcija protiv Ruske Federacije, koji bi na snagu trebalo da stupi sutra.