03.06.2022.

07:00

Foto: AP/Tanjug

Planeta

BRUTALNO! RUSIJA BROJ UKRAJINSKIH STRANIH PLAĆENIKA SVELA SA 6.600 NA 3.500! Istina, velike zasluge idu i Kijevu koji ih ne štedi i šalje u...

- Prema podacima kojima raspolažemo, rekao je, danas je ukupan broj stranih plaćenika u Ukrajini bezmalo prepolovljen - sveden sa 6,6 na 3,5 hiljada ljudi. Istovremeno, broj plaćenika u borbenim jedinicama Oružanih snaga Ukrajine i njenoj Nacionalnoj gardi u Donbasu smanjen je nekoliko puta.

- Stotine stranih plaćenika u Ukrajini uništene su dalekometnim visokopreciznim oružjem ubrzo po dolasku na mesta gde su bili na dodatnoj obuci i radi taktičkog uklapanja u jedinice".
       
Prema rečima Konašenkova, većina plaćenika je „uništena u zoni borbenih dejstava zbog niskog nivoa obuke i nedostatka pravog borbenog iskustva".
        
- Komandanti ukrajinskih jedinica, u čijem sastavu su i plaćenici, ne štede strance u nastojanju da smanje gubitak svoij vojnika. Zarobljeni plaćenici na saslušanjima govore da su žrtvovani. Zbog skrivanja gubitaka od strane kijevskog režima i odsustva posmrtnih ostataka, rođaci plaćenika u njihovim zemljama p jednostavno ne saznaju za njihovu smrt - naglasio je Konašenkov.

Značajan broj plaćenika nastoji da napusti što pre teritoriju Ukrajine, ali kijevski režim na sve načine to sprečava.
       
Po međunarodnom humanitarnom pravu, plaćenici nisu borci, pa ih, u najboljem slučaju, čeka krivična odgovornost.
       
Kijevski režim pokušava da obezbedi pravnu zaštitu plaćenicima, uključujući ih u spiskove svojih jedinica, nekima daje i pasoše državljana Ukrajine...
       
Konašenkov naglašava da to ni jednog od njih neće spasiti.