02.06.2022.

22:30

Foto: Tanjug/Pixabay/fotomontaža

Planeta

(VIDEO) RUSI KRENULI NA ODESU, SVE LETI U VAZDUH, STRATEŠKI MOST NA UDARU?! Kijev dobio brutalne PVO i antitenkovske sisteme! MIR NIJE BLIZU!

Na internetu se pojavio snimak raketnog napada na strateški most u blizini Odese, koji je deo rute NATO-a za snabdevanje Ukrajine oružjem. Lokalni izvori objavljuju snimak trenutka jednog od napada na most u Zatoki, preko kojeg se sa Zapada u Ukrajinu dopremaju oružje i gorivo.

Odesa je verovatno jedan od narednih strateških ciljeva ruskih kopnenih i pomorskih snaga i jedina najveća luka koja je ostala pored Nikolajeva pod kontrolom Kijeva.

Ukoliko ruska vojska izvrši prodor i zauzme Nikolajev iz pravca Hersonske oblasti, to će praktično značiti da su joj otvorena vrata za prodor ka Odesi kopnenim putem iz čak dva pravca sa istoka, odakle mogu stići velike trupe sa Krima i sa severa, odnosno severozapada iz pravca Pridnjestrovlja u Moldaviji, gde su stacionirane ruske trupe, koje se takođe mogu uključiti u sukob ukoliko Moskva napravi takav dogovor sa Tiraspoljem.

Svakako, Odesa bi mogla biti i laka meta s Crnog mora, odakle se mogu izvršiti snažni vazdušni i raketni udari na grad, posle čega bi usledila vazdušno-pomorska operacija desanta.

Ukoliko ruske snage osvoje Odesu, Rusija će praktično kontrolisati celu obalu Ukrajine i odseći joj potpuno izlaz na Crno more, a poznato je da Kijev više nema kontrolu nad obalom Azovskog mora.

Ukrajinska vojska trpi velike gubitke

Ukrajinska vojska je probala više puta da se probije ali bezuspešno. Snage Donjecke Narodne Republike za nekoliko dana očekuju da opkole grupu ukrajinskih vojnika u oblasti Lisičanska i Severodonjecka, izjavio je zamenik načelnika Uprave Narodne milicije DNR Eduard Basurin.

- Ostalo je nekoliko dana da se potpuno zatvori kotao povezan sa Lisičanskom i Severodonjeckom nakon čega će naše trupe izaći u rejon Artjomovska... Mi ne ubrzavamo proces, samo ih zadržavamo i polako uništavamo one jedinice koji se nalaze ovde - rekao je Basurin za televiziju "Rusija 1".

On je napomenuo da je poslednjih dana bilo pokušaja ukrajinske vojske da se probije u oblasti Novomihajlovke i Avdejevke, ali su svi odbijeni, a ukrajinska vojska pretrpela je "kolosalne gubitke".

Ruski tenkovi i brodovi postaće laka meta

Švedska će isporučiti Ukrajini protivbrodske rakete i protivtenkovsko naoružanje, kao i finansijsku pomoć, izjavila je ministar spoljnih poslova te zemlje An Linde.

- Švedska će poslati Ukrajini protvbrodske rakete, protivtenkovsko naoružanje i puške kalibra 12,7 milimetara, kao i municiju. To je četvrti paket pomoći koji obuhvata i finansijsku pomoć Oružanim snagama Ukrajine. Ukupan iznos pomoći je preko 95 miliona evra - navela je Linde na Tviteru.

U aprilu je švedski parlament odobrio Ukrajini isporuku 5.000 protivtenkovskih bacača granata i opremu za uklanjanje mina.