04.06.2022.

10:33

Foto: Printskrin Youtube/Kanal 5

Planeta

(VIDEO) 'LEGIJA STRANACA' UŠLA U SEVERODONJECK! Počinje krvava bitka na sve ili ništa! Trenutak istine je blizu - može li Kijev da izvede kontraofanzivu...

Ruske trupe i dalje aktivno jurišaju na Severodonjeck. U toku borbi uspeli su da dođu do pola grada. Istovremeno, prema ukrajinskoj vojsci, u gradu se vodi urbani rat u kojem sada učestvuju i strani borci.

"Oružane snage pokušavaju da se konsoliduju i pripreme za kontraofanzivne operacije. Pomogle su im jedinice stranaca iz celog sveta, koji su dobrovoljno formirali posebnu specijalnu jedinicu i bore se na strani Ukrajine", javljaju dopisnici Radija Svoboda koji su uspeli da dođu do Severodonjecka. U prilogu pod naslovom "'Legija stranaca' ušla u Severodonjeck" objavili su i snimak sa lica mesta, sa akcentom na učešće stranih boraca u okršajima u ovom gradu.

Podsetimo, ukrajinske snage tvrde da su povratile oko 20 odsto grada tokom borbi sa Rusijom. Šef istočnog regiona Luganska Serhij Gajdaj kaže:

"Situacija je ranije bila teška, ruske snage držale su 70 odsto teritorije grada, a sada smo ih odbili nazad za 20 odsto."

Gajdaj je dodao da su Rusi granatirali ukrajinske pozicije satima i onda su napredovali samo da bi bili vraćeni nazad uz pomoć ukrajinskih boraca koji nisu povređeni.

"Ali ovog puta naši vojnici napreduju korak po korak, jer sa artiljerijom, avionima, minobacačima, prosto uništavaju sve pred sobom", istakao je Gajdaj.

On je rekao i kada ukrajinska vojska bude dobila dalekometno oružje ruske trupe će biti daleko od ukrajinskih položaja.

"A onda, verujte mi, ruska pešadija će moći samo da beži", dodao je.