04.06.2022.

13:36

Foto: Printskrin Youtube/osterreichs Bundesheer

Planeta

RUSI DOBIJAJU RAT U DONBASU, TRI TAKTIČKA POTEZA PRELOMILA! Austrijski pukovnik Markus Rajzer objasnio zašto je Moskva na korak da osvoji istok Ukrajine! (VIDEO)

Situacija za ukrajinsku vojsku na istoku je dramatična, samo nekoliko kilometara deli Ruse od preuzimanja kontrole nad regionom, kaže vojni strateg Ministarstva odbrane Austrije. 

Borbe u Donbasu nedeljama su koncentrisane na džep veličine 40 puta 40 kilometara, čije su ugaone tačke gradovi Severodonjeck, Seversk, Popasna i Artemivsk. Prema Rajzneru, "džep" je već zatvoren na 20 kilometara, bitka za Severodonjeck bi sada trebalo da bude odlučujuća. 

Oružane snage Ukrajine su na korak od poraza, kaže Rajzner za Velt.

"Ako se nešto drastično ne dogodi, Rusi će uspeti da zatvore kotao", kaže ovaj vojni strateg i pojašnjava tri taktička poteza kojima su ruske snage postigle uspeh na frontu.

Oružane snage Rusije, prema njegovim rečima, redovno raketiraju skladišta municije i goriva, sprečavajući njihovo slanje u zonu borbenih dejstava. Pored toga, rakete pogađaju vozove sa zapadnom opremom i oružjem koji jednostavno ne stižu do linije fronta.

Pored toga, ruske trupe noću izvode snažne artiljerijske napade na položaje ukrajinskih militanata, meljujući ih i lišavajući ih mogućnosti otpora. Popodne tamo ulaze tenkovi i pešadija, koji završavaju posao, uništavajući militante ili ih terajući na povlačenje.

"Treći faktor koji stoji iza uspešnog napredovanja Oružanih snaga RF je potpuna nadmoć u vazduhu, što je ključni uslov za pobedu u svakoj modernoj konfrontaciji", rekao je Rajzner.

Rajzner je šef odeljenja za istraživanje i razvoj na Terezijanskoj vojnoj akademiji u Viner Nojštatu. Na Jutjubu redovno objavljuje snimke u kojima objašnjava tok rata: