05.06.2022.

19:47

Foto: Reuters/Fotoilustracija

Planeta

ŠTA SE DEŠAVA U AMERICI?! NJUJORK TAJMS, VAŠINGTON POST, AMERIKAN TINKER TRAŽE OD BAJDENA: PUSTI UKRAJINU RUSIMA! Kijev je sve želeo da čuje, samo ne ovo!

Ovo je u listu "Amerikan Tinker" napisao njegov kolumnista Robert Hanter. I ukazao: "Malo je verovatno da će snabdevanje Ukrajine oružjem spasiti Kijev <...> A svaki pokušaj NATO-a da direktno interveniše u sukobu dovešće do katastrofalne štete po alijansu", piše Hanter.

Prema mišljenju autora članka, odnos snaga u istočnoj Evropi je u prilog Moskvi.
       
Hanter čak naglašava da Rusija ima prirodno pravo da odgovori na odlučne akcije zapadnih zemalja. A rezultat može biti upadanje Sjedinjenih Država u zamku iz koje je jedini izlaz nuklearni rat sa potpunim uništenjem.
       
Dan ranije, američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da Vašington i njegovi saveznici nisu zainteresovani da razvlače situaciju oko Ukrajine da bi „bolelo" Rusiju.
       
Rekao je da američke vlasti imaju veliko poštovanje prema građanima Ruske Federacije i ne smatraju ih svojim neprijateljima.
       
Pozicija "The Amerikan Thinker" može se smatrati očekivanom, ali se to ne može reći za iznenadni pacifizam "Njujork Tajmsa".

A vodeći list američkih ultraliberala i duboke države upravo je objavio da SAD - s obzirom na trenutnu situaciju - treba da prestanu da Ukrajini pružaju finansijsku pomoć i da je snabdevaju oružjem.
       
List otvoreno predlaže preispitivanje strategije i izbor razumnijeg puta:
       
- Naš plan ne može biti da Kijevu beskonačno ispisujemo čekove i da istovremeno skromno obilazimo Ukrajince i puštamo ih da sami diktiraju za šta će se koristiti naše oružje.

Neočekivano se postavio i "Vašington Post".
       
Objavio je da je Džo Bajden prethodnih dana morao da suzbija panikom među evropskim saveznicima SAD koji po svaku cenu nastoje da okončaju krizu u Ukrajini.
       
A paniku su izazvali uspesi ruskih trupa na bojnom polju.
       
- Bajdenov najhitniji zadatak bio je da smiri uspaničene evropske saveznike koji su govorili o miru po svaku cenu, plašeći se cene dugotrajnog sukoba - otkrio je "Vašington Post".