08.06.2022.

10:47

Foto: Reuters

Planeta

HRVATSKOJ PRETI 'SCENARIO IZ NOĆNE MORE'! U drugom delu godine litar goriva ide iznad iznad OVE CIFRE, a očekuju ih i...

Sudeći prema najavama globalnih poslovnih lidera, analitičara i šefova ključnih regulatornih agencija u drugoj polovini godine možemo očekivati skok cene sirove nafte na 150-175 dolara, nestašice gasa s racionalizacijom potrošnje kod velikih industrijskih potrošača i, naravno, recesiju

Mogli bi dakle imati zadnji kvartal 2022. iz ekonomske noćne more, piše Jutarnji list.

Poslednje alarmantno upozorenje javno je izrekao izvršni direktor Trafigure, Džeremi Vajer. Trafigura je jedan od vodećih svetskih trgovaca sirovinama, a Vajer se pribojava da bi, kako je rekao, tržište nafte moglo da uđe u "paraboličko stanje" u drugom delu godine, što znači da će cena nafte premašiti rekordnu i inicirati usporavanje globalnog ekonomskog rasta.

Informer

"Imamo kritičnu situaciju. Zaista mislim da imamo problem u sledećih 6 meseci… jer jednom kad tržišta dođu u to paraboličko stanje (cene, op. a.) mogu da narastu zaista puno".

Paraboličko kretanje tržišta definiše situaciju kad cena dosegne ranije neviđeni nivo, oponašajući levu stranu paraboličke krivulje. Prema Vajerovim procenama, vrlo je verojatno da bi barel nafte u mesecima koji dolaze mogao da premaši cenu od 150 dolara. Do sada je rekordna cena nafte iznosila 147 dolara, a zabeležena je tokom finansijske krize 2008. godine.

Trenutno je nafta na nivou oko 120 dolara. Ako se ostvari Vajerova vizija energetske krize, to implicira verovatnu cenu benzina i dizela na hrvatskim pumpama iznad 20 kuna za litar goriva, što je oko 312 dinara.