09.06.2022.

19:56

Foto: printscreen

Planeta

ASLIN PREKO SRBIJE OTIŠAO U UKRAJINU! U Beogradu ga čuvali aktivisti koalicije 'Moramo'

To je 18. aprila, nedugo nakon što je Ejdan zarobljen, na Tviteru otkrila Teodora Gavran, levičarska aktivistkinja i 52. na parlamentarnoj listi koalicije "Moramo".


- Ovo je naš drug Gundi. Inače Britanac. Nakon Rožave i borbe protiv ISIS u jednoj ženskoj ekološkoj revoluciji, otišao je u Ukrajinu pre četiri godine. Bio je naš gost tri meseca, dok je čekao dozvolu ukrajinske vojske da se priključi. Danas se predao ruskim okupatorima u Marijupolju. Već sedam dana je bez hrane, vode i vojne opreme... - napisala je Teodora Gavran, koja nije odgovarala na naše pozive i poruke.

Informer

Podsećamo, Vrhovni sud samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) osudio je na smrt dvojicu britanskih državljana i jednog Marokanca zbog, kako navode, učešća u neprijateljstvima na strani ukrajinskih oružanih snaga u svojstvu plaćenika, javlja agencija TASS.

Kako se navodi u presudi, u svetlu počinjenih zločina Ejden Aslin, Šon Piner i Sadun Bragim osuđeni su na smrt.

Informer

Britanac Ejdan Aslin u kružiću levo

Vrhovni sud DNR juče je objavio da su Britanci Piner i Aslin i državljanim Maroka Bragim, koji su ratovali na strani Ukrajine, delimično priznali krivicu.

Nakon što su uhapšeni oni su priznali da su prekršili član 232 Krivičnog zakona DNR "Prolazak obuke u cilju terorističke aktivnosti", a za to krivično delo predviđena je kazna zatvora od 15 do 20 godina.

Informer

Ejdan Aslin (u crvenom krugu) iza rešetaka i ostali osuđeni na smrt

Istraga je utvrdila da su Britanci i Marokanac za novčanu naknadu učestvovali u "oružanoj agresiji Ukrajine u cilju nasilnog preuzimanja vlasti u DNR".