16.06.2022.

19:00

Foto: Reuters/Fotoilustracija

Planeta

MOSKVA NEĆE DA ĆUTI! NE SAMO DA EVROPA KUPUJE RUSKI GAS, VEĆ GA PLAĆA U RUBLJAMA! Zašto su onda cene u EU divljačke, nešto tu ne štima...

Oni (kupci u Evropi), koji su izrazili želju da pređu, prešli su. Ako uzmemo od ukupne potrošnje to je oko 90-95 odsto, rekao je zamenik šefa vlade.

Posle početka ruske vojne specijalne operacije u Ukrajini, Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Moskvu. Zamrznuta je ruska imovina vredna stotinama milijardi dolara.

Kao odgovor, Rusija je 1. aprila uvela novu šemu plaćanja gasa koji se isporučuje neprijateljskim zemljama. Plaćanja u stranoj valuti sada moraju da se konvertuju u rublje na računima kod "Gasprombanke". Prema rečima Vladimira Putina, odbijanje plaćanja u rubljama smatraće se neispunjavanjem ugovornih obaveza.

Jubilarni 25. Peterburški međunarodni ekonomski forum održava se u Sankt Peterburgu od 15. do 18. juna. 

Podsetimo, za Rusku Federaciju mogući gubici od zabrane izvoza nafte u Evropu, prema ekspertima, mogu iznositi 22 milijarde dolara godišnje. Ali, zbog rasta cena energenata, izazvanog sankcijama, i preorijentacije tržišta ruske nafte na azijska tržišta, troškovi se u potpunosti nadoknađuju. 

A možda će čak biti i u plusu.

Istovremeno, Evropa „zbog rekordno visokih cena energenata" za iste količine morati da plati 250 milijardi evra više nego što bi da nije posegnula za ekonomskim ratom protiv Rusije.

Dobitnik je Vašington, koji čini sve da glavni teret sankcija padne na evropske zemlje. 

Namerno slabi ekonomije država EU kako bi ih učinio još zavisnijim od Sjedinjenih Država.