22.06.2022.

16:54

Foto: printscreen

Planeta

UKRAJINCI U NAPADIMA NA ZMIJSKO OSTRVO OŠTETILI RUSKI "PANCIR", BORBA ZA KONTROLU CRNOG MORA U JEKU!? Da li su proglasili "pobedu" pre vremena?

Ukrajinska strana je razglasila svoju "značajnu" pobedu protiv crnomorskih snaga Rusije nakon što je napala ruski garnizon na strateškom Zmijskom ostrvu. Južna operativna komanda Ukrajine saopštila je da je izvršila "ciljane udare uz upotrebu različitih snaga" na ostrvu, nanevši velike gubitke trupama Kremlja.

Ukrajinci tvrde da su na fotografiji satelitski snimci koji pokazuju štetu nanetu od kijevskih snaga u borbi za ostrvo. Ruski protivvazdušni sistem "Pancir", radarska stanica i vozila, navodno su oštećeni u napadima na ostrvo. Ruska strana se povodom ovih navoda još nije oglasila.

- To je samo najnoviji udarac za Putina koji je pretrpeo "izuzetne" gubitke sa proruskim separatistima u Donjecku koji su izgubili 55 odsto svojih trupa - saopštila je u sredu britanska obaveštajna služba. 

Vojna ispostava Zmijsko ostrvo, koja se nalazi u blizini južne obale Ukrajine u Crnom moru, pokazala se kao dragocena strateška pozicija za obe strane. Rusija je zauzela ostrvo na početku rata i uglavnom je uspevala da održi kontrolu nad njim, ali su njene snage od tada izložene bombardovanju.