22.06.2022.

19:49

Foto: Reuters

Planeta

EVROPA U PANICI, MORAJU DA SE PRIPREME ZA NAJGORI SCENARIO! Šok upozorenje šefa Međunarodne agencije za energiju: ŠTO SMO BLIŽI ZIMI, SHVATAMO PUTINOVU NAMERU...

Evropa se mora odmah pripremiti na to da bi Rusija ove zime mogla isključiti sav izvoz plina, rekao je čelnik Međunarodne agencije za energiju (IEA) te je pozvao vlade da rade na smanjenju potražnje i na tome da nuklearne elektrane nastave s radom.

Fatih Birol kaže da bi smanjenje isporuka poslednjih nedelja, za koje Kremlj tvrdi da su ih uzrokovali radovi na održavanju plinovoda, zapravo mogao biti početak širih rezova u snabdevanju, osmišljenih kako bi se sprečilo punjenje skladišnih objekata u pripremi za zimu, dok Rusija nastoji ojačati svoju snagu i uticaj u odnosu na Evropu.

- Evropa bi trebalo da bude spremna u slučaju da isporuke ruskog plina budu u potpunosti prekinute - rekao je on u intervjuu za Financial Times. - Što se više približavamo zimi, to više razumemo namere Rusije. Verujem da su rezovi usmereni na izbegavanje punjenja evropskih skladišta i povećanje ruskog uticaja u zimskim mesecima".

Trka za popunu zaliha

Zemlje Evropske unije se utrkuju u cilju dopunjavanja kapaciteta skladišta, a Nemačka se nada da će popuniti 90 odsto kapaciteta do novembra, ali njihova skladišta su trenutno samo napola puna.

Države članice takođe rade na smanjenju stepena oslanjanja na ruska fosilna goriva nabavljanjem plina iz drugih zemalja, uključujući i SAD, te ubrzavanjem prelaska na obnovljive izvore energije, iako nadležni priznaju da bi trka s ciljem postupnog izbacivanja ruske nafte i plina značila sagorevanje više ugljendioksida i održavanje rada nuklearnih elektrana.

Birol ističe da hitne mere koje su evropske vlade preduzele u cilju smanjenja potražnje za energijom verovatno nisu dovoljne te je pozvao zemlje da rade na očuvanju zaliha energije.

Moskva je poslednjih nedelja smanjila ili čak prekinula isporuke plina u nekoliko zemalja EU, kao odgovor na sankcije nametnute Kremlju zbog dešavanja u Ukrajini.