24.06.2022.

08:00

Foto: Tanjug/AP

Planeta

"Ako nas Rusija napadne, po planu NATO-a, svi ćemo biti zbrisani!"

Kalas je rekla novinarima u sredu da postojeći obrambeni planovi saveza za tri baltičke države podrazumevaju da se dopusti da budu pregažene pre nego što budu oslobođene nakon 180 dana.

- Ako uporedite veličinu Ukrajine i baltičkih zemalja, to bi značilo potpuno uništenje zemalja i naše kulture. Oni od vas koji su bili u Talinu i poznaju naš stari grad i vekove istorije i kulture koje su ovde - to bi sve bilo zbrisano s karte, uključujući naše građane, našu naciju - dodala je, napominjući da je prošlo više od 100 dana otkako je Rusija ušla u Ukrajinu, prenosi Fajnenšel tajms.

Kaja Kalas je ovo izjavila nedelju dana uoči samita NATO-a u Madridu idućeg utorka, na kojem će članice alijanse raspravljati o planovima za odbranu svog istočnog krila u svetlu invazije Moskve na Ukrajinu, uključujući i pitanje kako bolje braniti baltičke zemlje.

Estonija, Letonija i Litvanija zalažu se za sadašnju strategiju prisustva hiljada stranih vojnika u svakoj zemlji. Oni treba da deluju kao 'tripvajr fors'. Reč je terminu koji označava vojnu silu znatno manju od snaga potencijalnog protivnika, koja pomaže u odvraćanju agresije i to kroz demonstraciju opredeljenosti napadnute strane da se vojno suprotstavi, čak i ako 'tripvajr' sila ne može sama da pruži trajni otpor.

Informer

Kaja Kalas poslala ozbiljno upozorenje

Kalas je pojasnila i NATO-ov plan "da izgubi i nakon toga oslobodi". Rekla je da su se zločini koje su počinili navodno ruski vojnici u ukrajinskom gradu Buča, dogodili nekih 80 dana nakon početka invazije.

- Sada svi vide da takav 'tripvajr' koncept zapravo ne funkcioniše - rekla je Kalas.

Dodala je da je razgovarala sa stranim vojnicima koji se nalaze u Estoniji, uglavnom onima iz Velike Britanije i da su joj oni rekli da, s obzirom na to da trenutni planovi znače da će biti potpuno zbrisani u potencijalnoj ruskoj invaziji, "im se ne sviđa ideja da... bi trebalo da umru".