23.06.2022.

13:23

Foto: Reuters

Planeta

OVO JE PUTINOV NAPAD NA NAS, SMANJITE POTROŠNJU, NEĆEMO PREŽIVETI ZIMU! Nemačka pred VANREDNOM SITUACIJOM zbog RUSKOG GASA!

Najavljujući drugu fazu od trostepenog sistema uzbunjivanja, samo jednu fazu manje od pune vanredne situacije u kojoj bi vlada preuzela kontrolu nad distribucijom energije i snabdevanjem gasom, nemački vicekancelar Robert Habek rekao je da je vreme da se ozbiljno shvati posledice smanjenja snabdevanja nakon ruske invazije na Ukrajinu.

- Ne smemo da se zavaravamo, smanjenje isporuke gasa je ekonomski napad na nas od strane Putina - rekao je Habek.

- Jasno je da je Putinova strategija da stvori nesigurnost, podigne cene i podeli nas kao društvo - upozorio je vicekancelar.

Nemačka i druge zemlje EU pokušavaju da popune skladišta gasa uoči zimske grejne sezone, što je otežano zbog toga što Rusija smanjuje svoje isporuke.

Evropska komisija želi da skladišta budu popunjena do 80 odsto do 1. novembra.

Habekovo ministarstvo saopštilo je danas da su nacionalna skladišta gasa trenutno popunjena do 58 odsto, više nego što je to bilo prošle godine u ovo vreme, a cilj je dostići 90 odsto do decembra.

- Popunjavanje skladišta gasa je sada glavni prioritet - rekao je Habek, i dodao:

- Svi potrošači, bilo u industriji, u javnim ustanovama ili privatnim domaćinstvima, treba da smanje potrošnju gasa što je više moguće kako bismo preživeli zimu.