27.06.2022.

10:00

Foto:

Planeta

NATO SE GRUPIŠE U ISTOČNOJ EVROPI, ZAPAD NA GRANICAMA RUSIJE PROVOCIRA VELIKI RAT?! Spremili 15.000 vojnika, ali i brutalno oružje

Prema saznanjima uglednog španskog lista "Pais", zvaničnici Alijanse planiraju da pretvore istočnu Evropu u "utvrđenje sa hiljadama vojnika i velikom količinom vojne opreme" kako bi odvratili Rusiju od eventualne ideje da napadne neku od članica severnoatlantskog saveza.

Na samitu u Madridu, prema nezvaničnim informacijama, trebalo bi da se razgovara i o povećanju vojnih budžeta članica NATO. Španski list navodi da pojedine NATO zemlje traže da se na istok Evrope, umesto sadašnjih 1.000-1.600 vojnika, pošalje čak 15.000 boraca, ali i ogromne količine naoružanja.

- Umesto dosadašnjih borbenih grupa, koje broje između 1.000 i 1.600 vojnika, pojedine članice zahtevaju da se na istoku Evrope uvedu brigade. Neki čak žele i formiranje divizija pod kontrolom generala, što bi podrazumevalo prisustvo najmanje 15.000 vojnika, dakle deset puta više nego sad - rekao je neimenovani izvor španskog lista.

Kao što je ranije najavljeno, na samitu bi trebalo da bude usvojena i nova strateška koncepcija NATO pakta, koja će okončati dosadašnje veze sa zvaničnom Moskvom.

- Rusija će u tom dokumentu biti označena kao direktna bezbednosna pretnja po članice NATO pakta. Što se Kine tiče, evropski saveznici se zalažu za smirivanje napetosti u odnosima sa Pekingom. To znači da Kina neće biti označena kao pretnja, već kao geostrateški i sistemski izazov - objasnio je za "Pais" jedan od zvaničnika NATO saveza.

Stoltenberg: Rat u Ukrajini će se okončati pregovorima

Generalni sekretar NATO pakta Jens Stoltenberg izjavio je da će se sukob između Rusije i Ukrajine najverovatnije okončati za pregovaračkim stolom, ali da to ne znači da Zapad treba da prestane da naoružava zvanični Kijev.
- Rat će se najverovatnije završiti pregovorima. Naša odgovornost je da osiguramo Ukrajini što bolju pregovaračku poziciju i da joj pomognemo da ostane suverena i nezavisna država. Najbolji način da to uradimo jeste da nastavimo da joj pomažemo u sukobu sa Rusijom - rekao je Stoltenberg.