28.06.2022.

10:39

Foto: Printscreen

Planeta

SVET U STRAHU OD RECESIJE! Putin raspolaže sa toliko gotovine da celoj EU može da UKINE ISPORUKU GASA!

Postavljanje limita cene na rusku naftu, što je ključni zaključak sastanka grupe G-7 bogatih i moćnih demokratija, otvorio je više kompleksnih pitanja.

Na primer, Vol Strit Žurnal ovu ideju je opisao kao "stvaranje kartela zapadnih nacija i njihovih saveznika", i preneo izjave šefice američkog Trezora, Dženet Jelen, prema kojima Sjedinjene države vode "ekstremno aktivne" razgovore o uspostavi kartela koji će limitirati cenu ruske nafte tako što će zabraniti osiguravateljima pokrivanje rizika transporta nafte ako je njena cena previsoka. Čak i ako se zanemari pitanje kako će se sprovoditi taj neobični mehanizam limitiranja cene, krenula su upozorenja kako je cela priča vrlo čudna.

Limitiranje cena ne funkcionuše

Ugledni ekonomista Majk Šedlok upozorio je na svom blogu kako "nikada pre u istoriji međunarodna grupa kupaca nije formirala kartel kupaca" i uz to je naglasio: "Limiti cenama ne funkcionišu. Ekonomska je ludost pokušavati. Umesto da prodaje naftu EU, Rusija će ju prodati Indiji i Kini. U najboljem slučaju ova runda besmislica neće učiniti ništa nego preusmeriti snadbevanje s jednog mesta na udaljenija mesta uz povećane cene za sve." Uz to je postavio cinično pitanje: "Ako je tako lako, zašto to nisu napravili pre nekoliko meseci? Zašto nisu postavili cenu na 15 dolara za barel?" U nastavku, otvorio je pitanje što ako Rusija na ovakve nove mere odgovori svojim sankcijama zapadnim zemaljama.

Oko moguće promene narativa o tome ko će koga i kako sankcionisati još prošle nedelje pisao je i EuroIntelligence:

- Pozorište apsurda duga je evropska tradicija. No, čak i slavni dramatičari u ovoj predstavi muče se kako izaći s nečim tako apsurdnim kao što je priča o Nemačkoj i gasnim sankcijama. Ispočetka je prioritet bio omogućiti dotok gasa. Stoga su se nemačka vlada i EU odlučili sankcionisati ruski ugalj i naftu, ali su razvodnili vlastite sankcije plaćajući Gaspromu u rubljima. Rezultat toga je da Vladimir Putin ima toliko gotovine da može priuštiti sankcije protiv EU.

Ruske sankcije prema EU

Sve se više čini da su ruske sankcije prema EU zaustavljanjem snadbevanja gasom realni scenario, iako je teško proceniti je li Rusija dovoljno finansijski stabilna za takvu odmazdu. BBC izveštava kako je "…šef Međunarodne agencije za energiju upozorio da Rusija ovu zimu može zaustaviti snadbevanjem Evrope gasom" te je predložio pripremu za takav scenario. I Bloomberg primećuje mogućnost da će Rusija sankcionisati EU: "Cena prirodnog gasa u Evropi raste treći dan zaredom zbog pretnje smanjenim isporukama iz Rusije zbog čega se skladišta gasa pune sporije od očekivanja. Gaspromove pošiljke kroz Severni tok ostaju na 40 posto kapaciteta… što redukuje snadbevanje kupaca u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji i drugim zemljama."

Njujork Tajms s druge strane upozorava na to da su se već intenzivirale evropske rasprave o kriznim scenarijima te prenose izjavu nemačkog ministra ekonomije koji kaže: "Čak i ako to još ne osećate, mi smo u gasnoj krizi. Gas je roba koje će ubuduće nedostajati". Ovome treba dodati kako je Nemačka već počela prizivati gasnu solidarnost u EU, a Tajms prenosi i reči nemačkog ministra finansija Kristijana Lindnera koji kaže kako bi visoki troškovi energije mogli povući najveću evropsku ekonomiju u ekonomsku krizu, te je pozvao građane i poduzeća da štede gas.

Nemačka već ima plan racionalizacije potrošnje gasa. Koliko je situacija kritična govori činjenica da je nekoliko članica EU pokrenulo stara energetska postrojenja koja rade na ugalj.

Duboka recesija na pomolu

I kako je moguće da u takvom metežu lideri G-7 zemalja govore kako će oni reći kolika će biti cena ruske nafte? To je pitanje za sada bez odgovora dok se ne vide detalji plana o nametanju 'price capa' za naftu. Hoće li, recimo, taj plan vrediti samo za rusku naftu, ili sve isporuke? Ako će vrediti za sve isporuke, šta će na to reći zemlje poput Saudijske Arabije?

Bilo kako bilo, ekonomista Šedlok spekuliše da će Putin isprovociran ovim potezom "dramatično smanjiti snadbevanje gasa EU i da će zatražiti punu cenu".

Iako je nemoguće znati hoće li Putin nametnuti sankcije EU ukidanjem isporuke gas, dojam je kako bi taj potez mogao gurnuti EU u duboku recesiju.

Izgledno je da recesija dođe u drugom delu 2022. ili tokom 2023., bez obzira na to šta će sledeće učiniti Putin. Novu ekonomsku krizu već je najavio celi niz uglednih poslovnih lidera i ekonomista.

Sada se pojavljuju i prvi indikatori neobičnih povećanja cena na tržištima roba koji ukazuju na to da će ekonomske aktivnosti definitivno usporiti. Fjučursi (ugovori koji određuju kupovinu neke robe u budućnosti po danas određenoj ceni) već padaju kod celog niza artikala. Iz pada cena roba u fjučursima ne treba doneti zaključak da inflatorni trend ostaje bez maha , već samo da pada potražnja, što je prečica prema recesiji. Konkretno, zabeležen je pad cena u fjučursima kod pamuka, bakra, čelika, uglja, pa čak i prirodnog gasa na američkom tržištu.