28.06.2022.

11:04

Foto: Ap/Fotoilustracija

Planeta

KREDITNA AGENCIJA POTVRDILA DA RUSIJA NIJE ISPLATILA DRŽAVNI DUG! Moskva poručuje: Prestanite sa farsom, znate da Zapad sprečava uplatu!

Istorijsko neplaćanje duga usledilo je nakon niza zapadnih sankcija bez presedana koje su sve više izolovale Rusiju od globalnog finansijskog sistema nakon njene invazije na Ukrajinu.

Rusija je ostala bez mogućnosti da servisira svoje kredite u stranoj valuti nakon što su Sjedinjene Države prošlog meseca ukinule izuzeće koje je omogućilo američkim investitorima da primaju uplate iz Moskve.

- Na dan 27. juna, vlasnici ruskog državnog duga nisu primili isplate kupona na dve evroobveznice u vrednosti od 100 miliona dolara do isteka grejs perioda od 30 kalendarskih dana, što smatramo događajem neispunjenja obaveza prema našoj definiciji - saopštio je Mudis.

Moskva je u ponedeljak saopštila da "nema osnova da se ova situacija nazove neizvršenom", jer isplate nisu stigle do poverioca zbog "radnji trećih strana".

Ruske vlasti insistiraju na tome da imaju sredstva da isplate dug zemlje, nazivajući situaciju "farsom“ i optužujući Zapad da gura "veštački“ neplaćanje obaveza.