28.06.2022.

18:10

Foto: Reuters

Planeta

UKRAJINCI PANIČNO BEŽE IZ LISIČANSKA, RUSIJA TVRDI DA JE GRAD PRED PADOM! Kijev nije potvrdio tvrdnje Moskve, priznaju da je sitauacija kritična, ali...

Međutim, pašće, kako stvari stoje, mnogo brže ne samo od Mariupolja (borbe trajale tri meseca), nego i od Popasne i Rubežnog. Možda i brže od Severodonjecka, koji se nalazi na drugoj obali reke Severski Donjec.

Ministarstvo odbrane RF je povodom Lisičanska izdalo saopštenje kakvo nije ni prilikom preuzimanja kontrole nad manjim gradovima Zolotoe i Gorskoe koji su se predali za nekoliko dana.
       
Objavilo je da ukrajinski vojni vrh i „komanda na terenu" pokušavaju da „zaustave haotično bekstvo svojih vojnika iz Lisičanska".
       
Mada „haotično bekstvo" nije sa time povezalo, navelo je da je tokom borbi kod Lisičanska 115. mehanizovana brigada ukrajinske vojske nepovratno izgubila 80 odsto ljudstva i oko 70 odsto opreme jednog svog bataljona.
       
Takođe: da je ruska vojska u borbama oko lisičanske rafinerije uništila dve diverzantske grupe stranih najamnika (ukupno njih 14) među kojima su bili i Gruzini koji su se iživljavali nad zarobljenim Rusima.
       
Vazdušno-kosmičke snage Rusije sa četiri visokoprecizne rakete razorile su pogone kijevske korporacije „Artjom" koja proizvodi projektile za višecevne raketne bacače.