30.06.2022.

12:52

Foto: AP/Photo

Planeta

KINESKI PREDSEDNIK U POSETI HONGKONGU! Đinping bivšoj britanskoj koloniji poručio: USTALI STE IZ PEPELA!

Si je zajedno sa suprugom doputovao ranije danas u Hongkong kako bi prisustvovao obeležavanju 25. godišnjice povratka te bivše britanske kolonije pod vlast Pekinga i inauguracije novog gradskog lidera Džona Lija.

Noseći maske, Si i njegova supruga Peng Lijuan izašli su iz brzog voza, gde su ih dočekala deca koja su mahala cvećem i kineskim zastavama Hongkonga i uzvikivala "Dobro došli, dobrodošli, srdačno dobrodošli" na mandarinskom, prenosi Rojters.

Sijev dolazak brzom železnicom, njegova je prva poseta Hongkongu od 2017. godine i prvo putovanje van kontinentalne Kine u više od dve godine zbog epidemije korona virusa.

- Hongkong je iznova i iznova izdržao teške testove, savladavajući izazove jedan po jedan - poručio je Si tokom kratkog govora i dodao da je Hongkong posle "kiše i vetra, ustao iz pepela".

Veliki broj pristalica dočekao je Sija i njegovu suprugu Peng na železničkoj stanici sa kineskim i zastavama Hongkonga, među njima i odlazeća liderka Hongkonga Keri Lam sa suprugom, navodi britanska agencija.