01.07.2022.

20:37

Foto: Informer/Fotomontaža

Planeta

PUTIN POSLAO BRUTALNU PORUKU AMERICI, ALI OVO MORA I EVROPA DA ČUJE! Zbog poretka i unipolarnog modela koji služi samo jednoj zemlji ste pred vratima TREĆEG SVETSKOG RATA!

Vladimir Putin je tokom svog obraćanja rekao da neke zemlje nisu spremne da izgube svoju dominaciju na međunarodnoj sceni i da su u problemu da održe nepošteni unipolarni model, zbog čega rizikuju da dođe do velikog sukoba.

- Pod izgovorom "poredka zasnovanog na pravu", još jednom upitnom konceptu, pokušavaju da kontrolišu globalni proces. Udružili su se stvarajući blokove i koalicije koje idu u korist jednoj državi - Americi. Prirodna prava drugih učesnika u međunarodnom odnosima su ignorisani, fudamentalni principi nedeljivosti i sigurnosti se koriste selektivno - upozorio je Putin.

Ruski predsednik se osvrnuo i na sankcije Zapada prema Rusiji.

- Zapadne jednostrane i nelegitimne sankcije protiv suverenih zemalja dostigle su nivo bez presedana. Moram da dodam da su i zemlje koje tvrde da su neutralne prešle granicu i prekršile zakon konfiskujući privatnu imovinu i guše slobodu govora koji su zagarantovani po zakonima njihovih zemalja. U nekim slučajevima, dominacija jedne ili grupe zemalja na globalnoj sceni nije samo kontraproduktivno već i veoma opasno, a neizbežno se stvara globalni sistematski rizik - dodao je Putin.

Ruski predsednik je u svom obraćanju istakao neophodnost svake zemlje za samoopredeljenost svog puta.

- U mutipolarnom svetu u 21-om veku nema mesta za nejednakost i diskriminaciju zamalja i ljudi.

Zbog toga Rusija govori o praktičnoj neophodnosti razumevanja vitalnog međunarodnog principa suverenog jednakosti među zemaljama - u kojem svaka zemlja ima pravo da odabere svoj model za razvijanje - zaključio je Putin.