02.07.2022.

18:21

Foto: AP/Reuters/Fotoilustracija

Planeta

ZAPADU PRETI KOLAPS! Rusi pripremaju NAJGORI SCENARIO! Povlače tri do pet miliona barela nafte sa svetskog tržišta, a onda...

Izazovu li američke i evropske sankcije ruski osvetnički bes u isporuci nafte, globalne bi cene tog energenta mogle dosegnuti nivo "stratosfere" od 380 dolara po barelu, upozoravaju analitičari američke investicijske banke JP Morgan Čejs.

Rusija bi, s obzirom na svoju snažnu fiskalnu poziciju, mogla priuštiti, ocenjuju, da smanji dnevnu proizvodnju za pet miliona barela bez da njena privreda pretrpi preveliku štetu, napisali su analitičari, a prenosi Blumberg. Za veliki deo ostatka sveta taj bi potez mogao biti strašan.

Nestanak tri miliona barela nafte dnevno sa svetskog tržišta mogao bi cenu na londonskoj berzi dovesti na 290 dolara po barelu, dok bi najcrnji scenario smanjenja od pet miliona barela vodio ceni od 380 dolara.

Zemlje članice G7 rade, naime, na razradi komplikovanog mehanizma koji bi ograničio cenu koju ruska nafta može postići, a razlog tome je da se pojača pritisak na ruski ratni stroj u Ukrajini.

- Verovatno je da bi se, u slučaju ograničenja cene, Rusi odlučili na osvetu smanjenjem proizvodnje kako bi Zapadu naneli bolan udarac. Trenutna napetost na globalnom tržištu nafte je na ruskoj strani - komentarišu analitičari JP Morgan Čejsa u depeši poslatoj svojim klijentima.