06.07.2022.

14:57

Foto:

Planeta

MA, ŠTA IM VEZE ŠTO ZAGAĐUJU KADA RUSI NE DAJU GAS! Evropski parlament podržao uvrštavanje gasa i nuklearne energije u ZELENE IZVORE!

Evropska komisija u februaru je predložila uvrštavanje gasa i nuklearne energije u ekološki prihvatljive izvore energije čemu su se snažno usprotivila udruženja za zaštitu prirode zatraživši od Evropskog parlamenta i Veća da taj akt odbace. Evrozastupnici su u sredu ipak odbili predlog za ulaganje prigovora na uvrštenje delatnosti povezanih s nuklearnom energijom i plinom na popis ekološki održivih ekonomskih aktivnosti.

- Iako se Parlament protivio Komisijinom planu, sada ga je podržao..."

Evropski je parlament u saopštenju objavljenom u junu poručio da se zastupnici protive Komisijinom planu o uključivanju gasa i nuklearne energije u klimatski održive delatnosti, ali uprkos tome sada je podržao Komisijin predlog, iako vrlo tesno: od 639 zastupnika koliko ih je glasalo, njih 278 glasalo je protiv, a njih 328 za Komisijin akt, dok su 33 zastupnika ostala suzdržana.

Za odbacivanje novih EU pravila za "zelene" investicije bilo je potrebno 353 zastupnika. Uredba o taksonomiji deo je akcijskog plana Komisije za finansiranje održivog rasta, a Komisija je navela da joj je cilj povećati zelena ulaganja i sprečiti manipulativni zeleni marketing. 

- Iako se Parlament protivio Komisijinom planu, sada ga je podržao jer se situacija s energentima menja iz dana u dan, videli ste cene, celu ovu situaciju, sve je to silno uticalo na današnje glasanje - rekao je za Hinu hrvatski evrozastupnik Valter Flego iz kluba liberala Renew.

Što se tiče upozorenja udruženja za zaštitu okoline i naučnika, Flego je istakao da bi ovo trebalo biti samo prelazno razdoblje i da je kompromis bio potreban zbog osiguranja snadbevanja energijom.

- Svesni smo da moramo i napore i novce ulagati u zelenu energiju, ali to je proces i taj se problem neće rešiti za par meseci. Moramo da se pomirimo sa prelaznim energentima i verujem da će to prelazno razdoblje biti što kraće - istakao je.