06.07.2022.

16:05

Foto: printscreen

Planeta

(VIDEO) RUSI PRVI PUT UPOTREBILI "STUPOR" NA BOJIŠTU! Puška je prava smrt za ukrajinske dronove, trenutno "čisti" mete na zapadu DNR

"Stupor" je puška koji šalje elektromagnetne impulse neprijateljskom UAV-u, koji bi trebalo da uguše kontrolni kanal drona. Ovo prekida vezu između operatera i UAV-a. Kada se veza prekine, dron prelazi u nekontrolisani let, koji se završava padom. Osim što potiskuje kontrolni kanal, "Stupor" to čini i sa video kamerama ili optoelektronskim uređajima. Elektromagnetna puška "Stupor" radi na dometu od 2 km, prenosi sajt.

Upotreba elektromagnetne puške "Stupor" je prva zvanično dokumentovana činjenica sa ruske strane. Do sada nije bilo potvrde ili informacija da ruska vojska koristi takvo oružje, oslanjajući se prvenstveno na različite odbrambene sisteme protivraketnih raketa zemlja-vazduh za borbu protiv bespilotnih letelica.

Izvor TASS-a kaže da je korišćenje "Stupora" lako i veruje da je puška efikasna na bojnom polju. Izvor TASS-a je takođe dodao da se "Stupor" trenutno koristi u borbama u zapadnom delu Donjecke Narodne Republike.

Ukrajina takođe koristi slične elektromagnetne puške. BulgarianMilitari.com je već pisao da oružane jedinice ukrajinske vojske koriste "KVS G-6", koji je ukrajinske proizvodnje. Prema karakteristikama puške, ukrajinski model ima veći domet od ruskog analoga - 3,5 km i može raditi neprekidno do 30 minuta.