07.07.2022.

22:26

Foto:

Planeta

PRVI ĆE PREĆI RUSKU "CRVENU LINIJU"?! Evropska država navodno šalje svoje "Migove" Ukrajini, ali ima jedan problem...

Slovačka trenutačno raspolaže sa 11 "MiG-29" aviona, uglavnom jednosedni MiG-29AS, te nekoliko dvoseda MiG-29UBS. Avioni su obnovljeni i unapređeni na NATO standarde početkom dvehiljaditih, a među nadogradnjama su NATO-ov sustav prepoznavanja prijateljskih letelica, te višefunkcionalni ekrani u kokpitu.

Slovačka je od samog početka ruske invazije na Ukrajinu započela pregovarati o mogućem doniranju svojih MiG-ova ukrajinskim snagama, s obzirom na to da ta zemlja ionako sada iščekuje prve dostave već naručenih američkih "F-16" aviona - dostave koje bi sada mogle biti ubrzane u sklopu dogovora o donaciji sovjetskih aviona Ukrajini.

Slovački premijer Eduard Heger rekao je na sastanku s Fialom kako bi sporazum o češkom nadzoru slovačkog neba mogao trajati oko godine dana - verojatno period unutar kojeg se Bratislava nada da će dobiti svoje prve primerke Block 70 verzije "F-16" lovaca.

Specijalizovani portal za vojnu tehnologiju The Drive War Zone spekuliše da bi slovački MiG-ovi mogli biti rastavljeni i poslani u Ukrajinu kopnenim putem, umesto da sami prelete preko granice. Moskva je još ranije nakon početka rata upozorila kako bi slanje borbenih zrakoplova i druge napredne vojne tehnologije Ukrajini bilo prelazak crvene linije nakon kojeg bi smatrale državu donatora legitimnom metom.

S druge strane, pitanje je radi li se o praznim pretnjama, s obzirom na sve veće količine naprednih sustava koje su zapadne države dostavile Ukrajini proteklih dana - od američkih "HIMARS" bacača raketa do nemačkih "Panzerhaubitze 2000" artiljerijskih sastava.