08.07.2022.

18:34

Foto:

Planeta

U NEMAČKOJ SVE GORE DO GOREG! Stanodavac zavrnuo grejanje dok nestašica ruskog gasa uzima maha!

Vonovia, koja sebe smatra najvećim stanodavcem u Nemačkoj sa čak milion stanara, rekli su u četvrtak da pokušava da "uštedi što je moguće više gasa" kako bi se pripremili za produbljivanje energetske krize. Ograničenja će se odnositi na 55 odsto stanova i nastaviti do daljnjeg, rekao je portparol.

Ovaj potez samo ilustruje kako ljudi u najvećoj evropskoj ekonomiji počinju da osećaju posledice onoga što je nemačka vlada već zvanično opisala kao „gasnu krizu“.

Razmere energetske krize objavljene su u petak u vestima da je jedna od najvećih nemačkih elektroenergetskih kompanija "Uniper" zatražila pomoć vlade kao posledica „trenutnih ograničenja isporuke gasa“.

Nemački poslanici su podržali planove za ponovno aktiviranje termoelektrana na ugalj kako bi se sačuvao gas. Nemačka je pre dve nedelje pozvala potrošače da štede energiju jer Rusija dodatno smanjuje snabdevanje najvećom evropskom ekonomijom, kao i Italiju i druge članice Evropske unije.

Vladini podaci pokazuju da su skladišta gasa u Nemačkoj trenutno popunjena oko 63%, što je niže od proseka za to doba godine.