11.07.2022.

07:00

Foto: Reuters/Fotoilustracija

Planeta

AMERIKA I EU PRAVE TAJNU NAGODBU SA MOSKVOM! Za Kijev ovo znači kraj snova i povratku Donbasa, Krima... Die Welt otkrio tajne planove Zapada!

Džo Bajden je odobrio novih 400 miliona dolara za naoružavanje Ukrajine, ali ovo više nije iznenađenje.

Evropljani zbog pogoršanja ekonomske situacije u svojim zemljama sve više sumnjaju u potrebu da pomažu Ukrajini, objavio je The American Conservativ.
       
Njegov kolumnista Dag Bendou je dodatno ukazao:
       
- Podrška ekonomskom ratu protiv Moskve jenjava kako se krećemo na zapad Starog kontinenta. U zemljama poput Italije i Nemačke situacija je veoma napeta zbog politike sankcija koju vodi Evropska unija.
       
Bendou je naveo rezultate nedavne ankete Evropskog saveta za spoljne odnose koji ilustruju rastuće neslaganje javnosti sa odnosom Brisela prema situaciji u Ukrajini.
       
Prema podacima, u Italiji je 52 odsto ispitanika za što brže rešenje ukrajinske krize, u Nemačkoj 49 odsto, u Rumuniji 42, a u Francuskoj 40. Istovremeno su se izjasnili za mogućnost ustupaka Ukrajine Rusiji.
       
Bendou je citirao mišljenje napisano za anketu Evropskog saveta za spoljne odnose: „Sukob u Ukrajini može postati ključna linija podele na kontinentu. Ako politički lideri ne uzmu u obzir razlike u stavovima građana, jedinstvu Evrope može doći kraj".
       
Sve ovo više nije iznenađenje.

To je još manje upozorenje bivšeg savetnika američkog ministra odbrane pukovnika Daglasa Mekgregora da Ukrajina može nestati sa mape sveta ako Zapad nastavi da snabdeva Kijev oružjem.  
       
On je kritikovao zapadne zemlje za vojnu pomoć Kijevu i naglasio da treba da doprinesu mirnom rešavanju situacije, inače će Ukrajina biti suočena sa uništenjem i državnom smrću:
       
- To je već sada, u principu, propala država koja uskoro može i potpuno nestati sa mape sveta. Mislim da je potreban prekid vatre. Ne možemo sebi više priuštiti da se borimo do poslednjeg Ukrajinca.
       
Možda više nije iznenađenje ni procena američkog lista Foreign Affairs iza kojeg su vladajuće demokrate i „duboka država":
       
- Ukrajina neće moći da pobedi u otvorenoj konfrontaciji sa Rusijom! I Zapad i Kijev treba da preispitaju svoje ambicije i da pređu sa strategije pobede na pronalaženje diplomatskog kompromisa koji će staviti tačku na neprijateljstva.

Ukrajinski lideri i njihovi pokrovitelji kažu da pobeda nije daleko, ali to sve više liči na naučnu fantastiku".
       
Američki list upozorava da snabdevanje Kijeva oružjem i ekonomska ograničenja protiv Moskve samo produžavaju sukob:
       
- Ruska vojska je previše jaka da bi dozvolila Kijevu da anulira njena dostignuća u Donbasu. Stanovništvo država Evrope, koje doživljava neprijatnosti zbog antiruskih sankcija, može izgubiti strpljenje, a podrška Zapada će postajati sve manje velikodušna.

I zaključuje: „Zapad će morati da pristane na popuštanje mnogih ograničenja, a Rusija i NATO da započnu novu seriju pregovora koji će imati za cilj deeskalaciju".