12.07.2022.

14:50

Foto: Reuters

Planeta

IZ TAJNIH TUNELA JEDNA DRŽAVA ŠALJE RUSIJI! Amerika ih danonoćno drži pod lupom, a oni spremaju važnu pošiljku za Moskvu! Rusi su tanki" s ovim naoružanjem, a bez njega...


On je tokom popodnevnog brifinga u Beloj kući poručio da je uveren da će uz podršku Zapada ukrajinska prestonica Kijev ostati pod kontrolom ukrajinskih vlasti, piše Politiko.

- Prema dostupnim obaveštajnim informacijama, iranska vlada planira po ubrzanom postupku da pošalje Rusiji nekoliko stotina bespilotnih letelica. Nije nam poznato da li je je Iran ranije slao dronove u Rusiju - rekao je Saliven.

Bajdenov savetnik rekao je da obaveštajne informacije sugerišu da je teško bombardovanje Ukrajine, koje su ruskim snagama omogućilo napredovanje na istoku zemlje, donelo i velike vojne gubitke Rusiji.

Dodao je da već ovog meseca Iran planira da sprovede obuku ruskih snaga da koriste dronove.

- Nastavićemo da činimo sve što je u našem domenu kako bi ukrajinska odbrana bila što efikasnija i kako bi Ukrajina pokazala Rusiji da neće uspeti da je izbriše sa lica zemlje - rekao je Saliven.

Istakao je da bi ruski vojnici mogli brzo da se obuče za korišćenje tehnologije. Ipak, Majkl Kofman, direktor istraživačkog odeljenja pri Ruskom programu u Centru za pomorsku analizu, smatra da je teško odrediti precizno vremensko razdoblje za to.

- Ruske snage gube veliki broj izviđačkih letelica. Njihov kapacitet za proizvodnju naoružanih dronova još je u začecima. Možda će biti zainteresovani za iranske borbene dronove. U tom području Iran ima bolje kapacitete - rekao je Kofman.

Američki analitičari smatraju da su dronovi odigrali ključnu ulogu u ratu u Ukrajini, a poseban uspeh imale su ukrajinske snage koje su koristile borbene bespilotne letelice Bajraktar turske proizvodnje. SAD i ostali saveznici takođe su slali Kijevu više vrsta manjih dronova.

Informer

Dronovi parkirani u tajnoj bazi u Iranu

Podsetimo, iranski državni mediji krajem maja objavili su snimak podzemnih vojnih baza dronova u zemlji, sa fotografijama koje prikazuju redove borbenih bespilotnih letelica parkiranih unutar objekta.

Navodi se da su fotografije napravljene u tunelima planinskom lancu Zagros, koji se proteže od obale Iranskog zaliva pa sve do granice sa Irakom i Turskom na severozapadu.

Nisu otkriveni nikakvi dalji detalji u vezi sa lokacijom baze, a dopisnik je objasnio da mu je trebalo 45 minuta da stigne do baze helikopterom iz grada Kermanšaha u zapadnom Iranu. Sve vreme putovanja, koje je bilo u četvrtak, novinaru su bile vezane oči, a tek po dolasku mu je bilo dozvoljeno da vidi okolinu.