13.07.2022.

15:02 >> 15:10

Foto: pixaby

Planeta

(VIDEO) PLANETA GORI, OPASAN TOPLOTNI TALAS ZAHVATIO EVROPU! Temperature idu i do 44 stepeni u hladu, ptice padaju s neba!

Vrućine će se nastaviti, takođe, visoke temperature pogoršavaju već postojeće šumske požare u jugozapadnoj Evropi. Treći stepen upozorenja na vrućinu, najviši mogući, na snazi ​​je za 14 regiona u Portugalu i na istoku Španije do kraja nedelje. Britanija je izdala retko upozorenje na ekstremne vrućine, vrućine i upozorenja su na snazi i u SAD i Kini.

Toplotni talasi tope krovove zgrada i puteva

Desetine kineskih gradova peku se na visokim temperaturama, a toplotni talasi tope krovove zgrada i puteva, dok je sparno vreme nateralo ljude u podzemna skloništa

Zbog vrućine ptice padaju s neba

Grupa za zaštitu ptica izjavila je da zbog vrućina ptice padaju s neba. Prema Swifts UK, grupi koja je posvećena pticama selicama, toplotni talasi uzrokuje da ptice u Britaniji padaju s neba. Takođe oni su izdali i smernice za sve koji pronađu ptice na tlu.

Španska meteorološka agencija AEMET objavila je u sredu upozorenje za 16 od ukupno 17 regiona jer je zemlju zahvatio toplotni talas. Živa pokazuje 44 stepeni Celzijusa u hladu u delovima zemlje, a samo je Kanarsko ostrvo uz obalu severozapadne Afrike pošteđeno teške vrućine.

Prema AEMET-u, taj drugi toplotni talas ove godine u Španiji verovatno će biti jedan od najdužih od početka merenja. Počelo je u subotu, prema službenim podacima, a vrhunac se predviđa sredinom ove nedelje i očekuje se da će završiti najranije početkom sledeće nedelje.

Besne šumski požari u Francuskoj

Više hiljada turista je evakuisano, a oko 1.500 hektara zemlje je izgorelo u šumskim požarima na jugozapadu Francuske, koje vatrogasci iz vazduha i više stotina ekipa za reagovanje u vanrednim situacijama pokušavaju da stave pod kontrolu.

"Klimatske promene su uzrok češćih i jačih toplotnih talasa", dodao je Del Campo, podsetivši da se njihov broj udvostručio u zemlji u poslednjih dvanaest godina.

"Novi toplotni talasi, drugi ove godine, stiže u zapadnu Evropu. Zahvatajući uglavnom Španiju i Portugal, ali se očekuje njegovo jačanje i širenje", rekla je u Ženevi Kler Nulis, portparol Svetske meteorološke organizacije.