13.07.2022.

18:32

Foto:

Planeta

AMERI, NE LAŽITE! IRAN NE SNABDEVA PUTINA BESPILOTNIM LETELICAMA! Teheran ponizio SAD, Rusija toga ima koliko hoće! ŠTA JE SA VAŠIM ORUŽJEM U UKRAJINI?!

- Sa Rusijom imamo različite vidove saradnje, uključujući i sektor odbrane. Ali nećemo pomoći nijednoj strani u ovom sukobu jer smatramo da se mora zaustaviti - rekao je Abdolahijan za italijansku "Republiku".

- Trenutni problem sa sukobom je što neke zapadne zemlje, uključujući Sjedinjene Države, imaju proizvođače oružja koji pokušavaju da prodaju svoje proizvode", rekao je on, dodajući da će Teheran „izbeći svaku akciju koja bi mogla da dovede do eskalacije, te da će raditi na zaustavljanju sukoba.

U ponedeljak je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao novinarima da se Iran „sprema da Rusiji obezbedi nekoliko stotina bespilotnih letelica, uključujući borbene".

Mnoge zapadne zemlje, uključujući SAD, snabdevaju Kijev teškim naoružanjem, kao što su raketni lanseri, haubbice, oklopna vozila i borbeni dronovi. Moskva insistira da će „pumpanje" Ukrajine oružjem samo pogoršati sukob.

U međuvremenu, ruski predsednik Vladimir Putin otputovaće u Teheran 19. jula i sastati se sa svojim kolegama, predsednikom Irana Ebrahimom Raisijem i predsednikom Turske, Redžepom Tajipom Erdoganom.