14.07.2022.

08:24

Foto:

Planeta

ERDOGAN SPREMAN DA ZABIJE NOŽ U LEĐA NATO?! Turska se sa još ČETIRI ZEMLJE priključuje Putinovom savezu!

Anand je izjavila da su tokom 14. samita lidera BRIKS-a, koji je održan u virtuelnom formatu od 23. do 24. juna, to pitanje razmatrale Kina, Rusija i Indija.

- Ove zemlje su pokazale da su zainteresovane za pridruživanje organizaciji i već pripremaju prijavu za članstvo. Mislim da je to dobar potez, jer se ekspanzija uvek doživljava pozitivno, to će povećati uticaj BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika) širom sveta. Nadam se da će se ulazak zemalja u BRIKS vrlo brzo desiti, jer su sada svi predstavnici jezgra unije zainteresovani za proširenje. Dakle, to će se veoma brzo desiti - pojasnila je ona.

Osim toga, Anand je uverena da članstvo Turske, Egipta i Saudijske Arabije bi trebalo da se brzo desi, jer je proces već u toku. Ona je pojasnila da se pridruživanje organizaciji neće dogoditi istovremeno.

Ranije je šef departmana za međunarodna ekonomska poslovanja ministarstva inostranih poslova Kine Li Kesing saopštila da nekoliko zemalja već "kucaju na vrata" organizaciji, među tim zemljama su: Indonezija, Turska, Saudijska Arabija, Egipat i Argentina.