14.07.2022.

12:51

Foto: AP/Tanjug

Planeta

MASAKR U NIKOLAJEVSKOJ OBLASTI! Rusi tvrde: Likvidirali smo više od hiljadu ukrajinskih ekstremista!

Visokopreciznim oružjem u Donjeckoj Narodnoj Republici i Nikolajevskoj oblasti likvidirano je više od 1.000 ukrajinskih ekstremista.

- Protivnik trpi značajne gubitke. Visokopreciznim udarima u oblastima naselja Bereznegovato u Nikolajevskoj oblasti, Konstantinovska i Kramatorsk u Donjeckoj Narodnoj Republici pogođeni su punktovi za privremeni smeštaj odreda 35. brigade morske pešadije, 54. mehanizovane brigade, 81. aeromobilne brigade i 109. brigade teritorijalne odbrane. Ukupni gubici ukrajinske vojske u ovim napadima su oko 1.000 ljudi i više od 100 jedinica naoružanja i vojne tehnike - navedeno je u Ministarstvu odbrane Rusije.

U Harkovskoj oblasti, u naselju Pervomajski, ruski artiljeristi su uništili vod američkih haubica M-777. Ruski sistemi PVO su u protekla 24 sata uništili 12 ukrajinskih bespilotnih letelica, dok su lovci ruske avijacije u vazduhu oborili dva ukrajinska vojna aviona: Su-24 u oblasti Slavjanska i MiG-29 u oblasti Trojickog u Donjeckoj Narodnoj Republici.

U Ministarstvu odbrane je, takođe, saopšteno da je šest pripadnika ukrajinskog nacionalističkog bataljona ubijeno nakon svađe s komandirima, koja je izbila zbog masovnog odbijanja vojnika da ispune naređenja o pomeranju snaga u oblast Kramatorska.

Prema navodima ministarstva, među nacionalistima su sve češći sukobi uz upotrebu oružja.

- Trinaestog jula u 226. ekstremističkom bataljonu 'Kraken' više od 200 ekstremista je odbilo da ispuni naređenje komande o pomeranju u oblast Kramatorska i saopštilo da 'prelazi' u harkovsku gradsku teritorijalnu odbranu - navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da je od početka specijalne vojne operacije uništeno gotovo 250 ukrajinskih vojnih aviona.

- Od početka izvođenja specijalne vojne operacije uništeno je 249 aviona, 137 helikoptera, 1.535 bespilotne letelice, 354 protivraketna kompleksa, 4.050 tenkova i drugih oklopnih vozila, 744 borbena vozila za višecevne raketne bacače, 3.145 jedinica poljske artiljerije i minobacača, kao i 4.292 jedinice specijalne vojne automobilske tehnike - navedeno je u saopštenju.