14.07.2022.

20:36

Foto:

Planeta

SRBIJO, ŠTO DALJE OD OVIH LUDAKA! OKRŠAJ U KONGRESU SAD ZBOG "MUŠKARACA U DRUGOM STANJU"! Šta reći, ako ovo ludilo pobedi, svet je ugasio...

Republikanski senator Džoš Holi i profesorka prava sa Univerziteta Berkli Hajara Bridžis sukobili su se na saslušanju u Kongresu SAD povodom ukidanja federalno garantovanog prava na abortus. Sasvim konkretno: povodom „sposobnosti muškaraca da zatrudne".

Senator je Bridžis skrenuo pažnju na netačnost njene formulacije o državljanima SAD pogođenim ukidanjem prava na prekid trudnoće, to jest - vraćanjem tog prava u nadležnost američkih saveznih država.
       
- Govorite o „ljudima koji mogu da  zatrudne". Da li su to žene? - pitao je Holi.

Bridžis mu je uzvratila tvrdnjom da su i transrodni muškarci „u stanju da zatrudne", a Holi je na to zatražio zatražio od nje da pojasni: ko, po njenom mišljenju, ima pravo da prekine trudnoću.
       
Bridžis je na to "odrezala": "Želim da istaknem da su vaša pitanja transfobična i da provociraju te ljude na nasilje jer ih ne prepoznajete i ne priznajete".
       
Senator je izrazio čuđenje: "Kako izgovorenim rečima mogu da podstaknem ljude na agresiju?!"
       
Bridžis mu je na to uputila pitanje: "Mislite li da muškarci mogu da zatrudne?".
       
Holijev odgovor je bio „ne". U nastavku je bio još određeniji: „Muškarci ne mogu da zatrudne.
       
Bridžis je podigla ton: "Vi, dakle, poričete postojanje transrodnih osoba. Hvala vam".
       
Holi joj je dobacio: "Da li i kao profesor držite časove u tako kategoričnom stilu, ili vaši studenti  imaju pravo da postavljaju pitanja".
       
Bridžis mu je jetko posavetovala: „Dođite na moja predavanja,možda nešto i naučite".
       
Širom Amerike su održane hiljade protesta povodom odluke kojom je Vrhovni sud SAD poništio značajnu odluku od pre pola veka u slučaju „Roe protiv Vejda", koja je na nivou SAD garantovalo pravo na abortus.
       
Američki predsednik Džo Bajden naložio je Ministarstvu zdravlja i socijalnih službi da preduzme korake kako bi lekove za abortus i kontraceptive učinili dostupnim „u najvećoj mogućoj meri".
       
Njegova administracija planira da zaštiti pravo na putovanje u drugu (američku) državu radi abortusa.