16.07.2022.

18:58

Foto: AP/Photo

Planeta

ISPRAVKA - Ukrajina nije prenela zlatne rezerve u Poljsku

U prvobitnom tekstu navedeno je da je Ukrajina predala zlatne rezerve Poljskoj i prenete su izjave Ilije Kiva. Ovaj bivši ukrajinski parlamentarac je u naslovu članka portala Informer pogrešno predstavljen kao poljski poslanik, a pripisana mu je i izjava da "treba samo da uđemo s vojskom" u Ukrajinu.

Utvrđene činjenice

Tvrdnjama o prebacivanju rezervi ukrajinskog zlata i deviza u Poljsku bavio se portal za proveru činjenica Stop Fake u analizi objavljenoj 18.8.2022. godine.

Tu je navedeno da su se ove tvrdnje prvi put pojavile u članku ruskog portala Novi dan 7.6.2022. godine, a pripisane su zameniku guvernera Narodne banke Ukrajine Sergeju Nikolajčuku. U članku Novog dana navedeno je da je Nikolajčuk ove tvrdnje izneo u intervjuu za magazin Rabbit Hole. No, u intervjuu koji je objavljen 30.6.2022. na portalu ovog magazina, a za koji Stop Fake navodi da je bez sumnje bio izvor za tvrdnje na portalu Novi dan, zapravo nema tvrdnji o prebacivanju rezervi ukrajinskog zlata i deviza u Poljsku.

Iako se pogrešno citira Nikolajčukova prava izjava (“uvelike se oslanjamo na međunarodnu podršku za akumuliranje resursa i finansiranje troškova“), ni u ovom ili bilo kojem drugom intervjuu zamjenik šefa Narodne banke Ukrajine ne navodi da su zlatne i devizne rezerve Ukrajine prebačene u Poljsku. Štaviše, u intervjuu za Rabbit Hole, sudbina ukrajinskih zlatnih i deviznih rezervi uopšte se ne spominje. Tekst govori samo o izazovima s kojima se ukrajinska ekonomija suočava tokom rata: osiguravanje cenovne i finansijske stabilnosti u zemlji, pokretanje privrede u relativno mirnim regijama, strana pomoć itd.

Ilija Kiva i ruska propaganda

U članku portala Webtribune, sa kog su ostali mediji preuzeli vest, tvrdnje o prebacivanju ukrajinskog zlata i deviza prenesene su s Telegram kanala bivšeg ukrajinskog parlamentarca Ilije Kive i predstavljene su kao izjave. 

Kiva je u objavi od 16.7.2022. godine na svom Telegram kanalu naveo da je Narodna banka Ukrajine u Poljsku prebacila cjelokupnu zlato-deviznu rezervu te da Poljskoj još preostaje da “povede svoje trupe na teritoriju Ukrajine”. 

Kiva je zbog svojih stavova citiran kao izvor u ruskim propagandnim objavama. On je 24. februara 2022. podržao rusku invaziju na Ukrajinu tvrdeći da je “ukrajinskom narodu potrebno oslobođenje” i da su “Ukrajinci, Bjelorusi i Rusi jedan narod”. 

Iz ukrajinskog tužilaštva je 6. marta 2022. godine objavljeno da se Kiva tereti za veleizdaju, narušavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, učešće u ruskoj ratnoj propagandi i ilegalno posjedovanje oružja.

Iz njegove objave na Telegramu jasno je da su lažni navodi o prebacivanju ukrajinskih rezervi zlata ustvari iskorišteni za neosnovano predviđanje ulaska poljske vojske na teritoriju Ukrajine.        

Ovaj bivši ukrajinski parlamentarac je u naslovu članka portala Informer pogrešno predstavljen kao poljski poslanik, a pripisana mu je i izjava da “treba samo da uđemo s vojskom” u Ukrajinu.

Izvinjavamo se čitaocima zbog pogrešno prenetih informacija.