18.07.2022.

18:09

Foto: Reuters

Planeta

145. DAN RATA! RUSIJA UPOTREBILA 3.000 RAKETA PROTIV UKRAJINE, ZELENSKI POSTAVIO MALIJUKA NA ČELO BEZBEDNOSNE SLUŽBE! Zaharova: Kijev odbija pregovore, ne žele mir (FOTO/VIDEO)

18.00 Zelenski postavio Malijuka na čelo bezbednosne sluzbe

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski postavio je iskusnog bezbednosnog zvaničnika Vasila Malijuka na čelo Ukrajinske službe bezbednosti (SBU), dan nakon je sa te pozicije smenjen Ivan Bakanov uz obrazloženje da "nije uspeo da istera izdajnike iz službe", javlja Rojters.
Malijuk (39) je bio prvi zamenik SBU od marta 2020. godine i vodio je Direkciju za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, prema podacima sa profila na sajtu SBU.
Zelenski je u nedelju takođe smenio glavnu tužiteljku Irinu Venediktovu, navodeći kao razlog desetine primera saradnje sa Rusijom, a koje su imali članovi njene kancelarije i SBU, dodaje britanska novinska agencija.
Zamenik šefa predsedničkog kabineta Andrij Smirnov rekao je za ukrajinsku državnu televiziju da bi njih dvoje mogli da se vrate u državnu službu ukoliko se istragom utvrdi da nisu krivi.
Takođe, ukrajinski parlament je danas prihvatio ostavku ministarke za socijalnu politiku Marine Lazebne.
Ona nije navela razloge za ostavku, koju je kovertirala prošle nedelje.
Premijer Ukrajine Denis Šmihal zahvalio je Lazebnoj na efikasnom radu od marta 2020.

17.30 Savet EU dogovorio novih 500 miliona evra za naoružanje UKR

Šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio je danas da su ministri spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu postigli poltičku saglasnost oko pete tranše finansijske pomoći Ukrajini namenjenog za nabavku naoružanja.
Borelj je nakon julskog Saveta EU poručio da šefovi diplomatija EU 27 jednoglasno stoje uz Ukrajinu u nameri da joj daju svu pomoć u borbi za slobodu i nezaviosnot.
"Ukrajini treba još oružja i mi ćemo ga obezbediti. Rat će se nastaviti i zato sam predložio novu tranšu iz EU instrumenta za mir dodatnih od 500 miliona evra. Ministri su postigli politički dogovor o ovom predlogu, a sama odluka će se realizovati u narednim danima", poručio je Borelj.
Ukupna do sada izdvojena pomoć EU za nabavku naoružanja za potrebe Ukrajine iznosi 2,5 milijarde evra, a sredstva se izdvajaju iz EU Instrumenta za mir.

17.00 Zaharova:Kijev odbija pregovore, Zelenski ne želi mir

Informer

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je danas da je Kijev još jednom potvrdio da ne namerava da pregovara sa Rusijom i da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ne želi mir.
"Odgovor svima koji zameraju Rusiji da ne ume da pregovora sa kijevskim režimom. Kijevski režim je sam odbio pregovore. Danas je to još jednom potvrdio Kuleba", napisala je na Telegramu Zaharova, prenela je agencija RIA Novosti.
Prema njenom mišljenju, šef ukrajinske diplomatije nije pomenuo da to "nije stav države Ukrajine, već pesma koju je Vašington otpevao i koju je kijevski režim preuzeo da izvodi".
Kako je zaključila, potvrđena je činjenica da Zelenski i njegovi saradnici ne žele mir.
Ranije je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio da su pregovori sa Rusijom mogući tek nakon njenog poraza.
Prema njegovim rečima, Rusija treba da sedne za pregovarački sto posle poraza na bojnom polju, "u suprotnom, to će ponovo da bude jezik ultimatuma".

16.30 Zelenski: Rusija već upotrebila 3.000 raketa protiv Ukrajine

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je danas da je ruska vojska na Ukrajinu ispalila više od tri hiljade krstarecih projektila.
"Rusija je već upotrebila više od tri hiljade krstarećih raketa protiv Ukrajine. Nemoguće je izbrojati koliko je artiljerije i drugih projektila iskorišceno protiv naše zemlje i naroda. Ali svakako je moguće sve ruske ratne zločince privesti pravdi. Sve one koji su odgovorni za teror. Privesti ih za sve što se dešava 145 dana i više od osam godina. Biće urađeno", navodi se u poruci Zelenskog na Telegramu, prenosi ukrajinski sajt prm.ua.

15.00 - Snimak eksplozije kod Hersona

14.30 - Ukrajinsko naoružanje

14.15 - U Mariupolju izložena zarobljena ukrajinska tehnika

14.00 - DNR: Ukrajinci granatirali dva naselja

Ukrajinske snage su u 13 časova granatirale naselja Mihajlovka i Pantelejmonovka u DNR, na koje je ispaljeno tri, odnosno šest granata kalibra 152 milimetra, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

13.35 - Slike iz rata na profilu Zelenskog

13.35 - Peskov: Ekonomska situacija bolja nego što je ocekivao Zapad

Neprijateljske akcije Zapada komplikuju trenutnu ekonomsku situaciju u Rusiji, ali ona je bolja nego što su očekivali naši neprijatelji, izjavio je danas predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

"Naravno da neprijateljske sankcije Zapada komplikuju trenutnu ekonomsku situaciju u Rusiji, ali stanje je znatno bolje nego što su očekivali kada su pokušali da blokiraju rusku ekonomiju uvođenjem sankcija", poručio je Peskov, prenosi TAS S.

13.20 - Ključni sastanak u Briselu

Ministri spoljnih poslova Evropske unije stižu u Brisel na ključni sastanak tokom kojeg se očekuje da odobre dodatne sankcije Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu. Visoki diplomata EU Žozep Borel rekao je novinarima na putu na sastanak:

"Nećemo prestati da podržavamo Ukrajinu", ali je takođe rekao da "postaje sve teže zadržati osećaj hitnosti".

Zamenik ministra spoljnih poslova Švedske Robert Ridberg rekao je: "Švedska će naglasiti važnost dogovora o novom paketu vojne podrške Ukrajini. Takođe ćemo istaći važnost nastavka jačanja restriktivnih mera protiv Rusije".

Rojters prenosi da će se ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba kasnije danas obratiti 27 ministara EU putem video konferencije.

13.00 - Kremlj: Pratimo izjave o Rusiji kandidata za premijera VB

Nijedan od kandidata za premijera Velike Britanije ne može da se pohvali diplomatskom uzdržanošću i Moskva uzima u obzir njihove izjave o Rusiji, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.


"Zaista, svi kandidati za ovu funkciju (premijera) ne mogu da se pohvale diplomatskom uzdržanošću, ali to je pre njihov problem. Naravno, uzimamo u obzir ove izjave", odgovorio je Peskov novinarima na pitanje da li je ruski predsednik Vladimir Putin spreman da se sastane sa novim premijerom Velike Britanije u kontekstu antiruskih izjava kandidata, prenosi agencija TAS S.

Kako je rekao portparol Kremlja, za sada nema planova o Putinovim bilateralnim sastancima na predstojećem samitu Grupe 20 (G20) najrazvijenih ekonomija sveta.

Peskov je ovo prokomentarisao zbog izjave britanske ministarke spoljnih poslova Liz Tras da će biti spremna da se sastane sa Putinom, ukoliko bude bila izabrana za premijera.

12.25 - "Okupatori su granatirali i periferiju grada"

Oleksandar Sjenkevič, gradonačelnik Mikoljeva, javio je u Telegramu da tokom noćnog granatiranja nije bilo žrtava.

"Već je poznato da su ruske rakete pogodile salon automobila i salon poljoprivredne mehanizacije. Okupatori su granatirali i periferiju grada. Na sreću nije bilo žrtava", rekao je on.

12.20 - Ukrajina tvrdi: Šest osoba poginulo u ruskom granatiranju grada Torecka

Šest osoba poginulo je u ruskom granatiranju grada Torecka u Donjeckoj oblasti u istočnoj Ukrajini, saopštila je danas Državna služba za vanredne situacije. Kako se navodi u saopštenju objavljenom na Fejsbuku, spasioci su izvukli pet tela iz ruševina dvospratne kuće, a još jedna osoba je preminula u bolnici, preneo je Rojters.

Od početka sukoba u Ukrajini ruski zvaničnici negiraju da namerno gađaju civile.

12.00 - Slike internata nakon ruskog granatiranja

12.00 - Ukrajina:Visoki zvanicnici suspedovani zbog istrage o izdaji

Dvoje visokih funkcionera, državna tužiteljka i šef bezbednosne službe Irina Venediktova i Ivan Bakanov suspendovani su zbog istrage, ali nisu zvanično smenjeni, rekao je u ponedeljak zvaničnik iz njegovog kabineta, prenosi Rojters. Ranije je bilo objavljeno da ih je smenio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Zelenski je, naime, u nedelju saopštio da je Ivan Bakanov smenjen s vodećeg položaja u Službi bezbenosti Ukrajine, poznate kao SBU, a Irina Venediktova je s mesta državnog tužioca, uz obrazloženje da je su u njihovim resorima zabeleženi brojni slučajevi saradnje s Rusijom.

Andrij Smirnov, zamenik šefa predsedničkog kabineta, rekao je za ukrajinsku televiziju da je Venediktova suspendovana, a da je Bakanov „privremeno udaljen sa svojih dužnosti“ dok se sprovode provere i istrage, navodi britanska agencija. Na pitanje da li bi oni mogli da se vrate na svoja radna mesta ako ih istraga oslobodi, Smirnov je rekao da takva mogućnost postoji.

„Živimo u zemlji u kojoj se poštuju zakoni i naravno da mogu da zamislim takvu mogućnost", naveo je Smirnov.

Naredbe o razrešenju Bakanova, prijatelja Zelenskog iz detinjstva i Venediktove, koja je zadužena za "procesuiranje ruskih ratnih zločina u Ukrajini", objavljeni su sinoć na zvaičnom sajtu predsednika, prenosi Rojters. Zelenski je u odvojenoj objavi na platformi Telegram naveo da je više od 60 zvaničnika iz kancelarije tužioca i Službe za državnu bezbednost radilo protiv Ukrajine na teritorijama koje je okupirala Rusija.

Dodao je da je u službama na čejem su čelu bili Bakanov i Venediktova registrovan 651 slučaj izdaje i saradnje sa neprijateljem.

11.47 - Snage DNR napravile poluobruč oko Avdejevke

Snage Donjecke Narodne Republike blokirale su u dva okruga put koji povezuje Avdejevku i Konstantinovku, izjavio je zamenik načelnika Uprave Narodne milicije DNR Eduard Basurin.

„Potpuno smo blokirali put koji povezuje Avdejevku i Konstantinovku u dva okruga. Avdejevka se sada nalazi u poluobruču“, precizirao je Basurin.

11.40 - Lavrov: Gubeći na bojnom polju, Kijev izvodi krvava insceniranja za satanizovanje Rusije

Ukrajinski režim, gubeći na bojnom polju, priređuje insceniranja "na krvi" kako bi satanizovao Rusiju u očima međunarodne zajednice, navodi se u članku koji je objavio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov za list "Izvestija".

- Gubeći na bojnom polju, ukrajinski režim i njegovi zapadni pokrovitelji ne prezaju od krvavih insceniranja kako bi satanizovali našu zemlju u međunarodnom javnom mnjenju. Već su se dogodili Buča, Marijupolj, Kramatorsk, Kremenčug. Na pripreme novih insceniranih incidenata redovno sa činjenicama u rukama upozorava rusko Ministarstvo odbrane - primetio je Lavrov.

Provokativna insceniranja u izvođenju Zapada i njegovih poslušnika imaju prepoznatljiv potpis. I nisu počela u Ukrajini, već mnogo ranije, dodao je ministar. Lavrov kao prvi primer navodi srpsku pokrajinu Kosovo i Metohiju i selo Račak 1999. godine.

11.10 - Ukrajinske snage su gađale Petrovski okrug Donjecka, ispalivši tri granate kalibra 152 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

U saopštenju se dodaje da je u 11.15 granatirano selo Dolomitno, na koju je ispaljeno tri granate kalibra 155 milimetara.

11.00 - DNR: Imamo dokaze da je UKR napala pozoriste u Marijupolju

Vlasti samoproglašne Donjecke Narodne Republike (DNR) tvrde da su došle do pouzdanih podataka kojima se ukazuje da ukrajinska vojska stoji iza napada na pozorište u ukrajinskom gradu Marijupolju, rekao je danas izvor blizak istrazi za agenciju TAS S.

Iz kancelarije generalnog tužioca DNR je rečeno da će kasnije prokomentarisati situaciju. Prema ruskom Ministarstvu odbrane, "ozloglašeni bataljon Azov napao je pozorište 16. marta", a Kijev je prebacivao krivicu na rusku vojsku.

Ruski politički vrh je negirao optužbe, a tela 11 civila su otkrivena ispod ruševina pozorišta.

10.30 - Šojgu u inspekciji grupe "Vostok"

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izvršio je inspekciju grupe "Vostok", koja je uključena u izvršavanje zadataka u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

10.30 - Tokom prethodnog dana pripadnici snaga Luganske Narodne Republike su u borbama ubili su 57 pripadnika ukrajinskih snaga.

Oni su uništili jedan tenk, dva oklopna transportera i četiri vojna vozila, saopšrio je portparol Narodne milicije LNR Ivan Filiponenko.

10.20 - Ukrajinske trupe granatirale su Kujbiševski i Kirovski okrug Donjecka.

Zatim i Jasinovatu, ispalivši osam granata kalibra 155 mm i tri granate kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

10.10 - Peskov: Sankcije su cena koju Rusija i Iran plaćaju za suverenitet

Sankcije su cena koju Rusija i Iran plaćaju za svoj suverenitet, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. On je za državnu radio-televiziju Irana rekao da su Rusiji još od vremena Sovjetskog Saveza nametnuta ograničenja u raznim oblastima, čiji se ukupan broj verovatno meri hiljadama, prenosi RIA Novosti.

"Ali, verovatno je to cena koju plaćaju i naša zemlja i Iran za svoju nezavisnost i suverenitet“, istakao je Peskov.

Ponovio je da će "specijalna operacija" u Ukrajini biti završena kada budu postignuti svi njeni ciljevi, da nema određenog vremenskog roka i da je najvažnija efikasnost.

10.00 - Borelj: Sankcije nisu greška, nastavljamo da to radimo

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, najavio je danas da će EU nastaviti da podržava Ukrajinu, uključujuci i jačanje vojne pomoći, ali i jačanje sankcija protiv Rusije.
Borelj je ocenio da u EU postoji ”velika debata o efikasnosti EU sankcija protiv Rusije”, kao i da ”neki lideri govore da su sankcije bile greška i da pogađau EU više nego Rusiju”.

”Ne mislim da je to greška. To je nešto što smo mi morali da uradimo i nastavićemo to da radimo”, poručio je Borelj.

Žosep Borelj je pred početak sastanak Saveta ministara spoljnih poslova, koji se odrzava u Briselu, poručio da će ministri razmotriti predlog novog paketa o jačanju efikasnosti sankcija protiv Rusije i odbacio optužbe da su cene nafte u Evropi skočile zbog uvođenja embaraga na naftu iz Rusije.

”Početkom rata cene nafte su krenule da rastu, a zbog velike potražnje i da padaju. Kako neko može da kaže da je embargo povećao cene nafte?”, kaže Borelj.

Šef diplomatije EU tvrdi da Rusija nastavlja da blokira ukrajinsko žito, da ga ”pali i u unštava”, kao i da se nastavlja bombaradovanje civilne infranstrukture i ubijanje nevinh ljudi u Ukrajini

”To je tragedija”, poručio je Borelj.

Šef diplomatije EU je izneo očekivanje da će na današnjem sastanku Saveta EU biti doneta politicka odluka o nastavku jačanja vojne pomoći Ukrajini.

09.21 - Nemačka zapretila Rusiji?

EU neće povući sankcije uvedene Rusiji zbog rata u Ukrajini, ako Moskva i Kijev potpišu mirovni sporazum pod ruskim uslovima, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc, prenosi TASS, pozivajući se na nemačke medije.

- Deo nove realnosti je da se i EU konsolidovala. Ona je prilično jednoglasno reagovala na rusku agresiju i uvela do sada nezabeležene oštre kaznene mere. Od početka smo znali da ćemo verovatno morati da primenjujemo ove sankcije još dugo - naveo je Šolc u svom članku za nemački dnevnik Frankfurter algemajne cajtung, objavljenom u nedelju.

On je naglasio jasan stav Brisela da "ni jedna od ovih sankcija neće biti povučena u slučaju mira po diktatu Rusije".

08.54 - Šojgu: Prioritet uništenje ukrajinskog oružja dugog dometa

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izvršio je inspekciju ruske grupe Istok uključene u specijalnu operaciju u Ukrajini i naredio da prioritet bude uništavanje ukrajinskog raketnog i artiljerijskog naoružanja dugog dometa, kojima se granatira prostor Donbasa, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

Šojgu je naredio komandantu grupe da prioritet bude uništavanje visokopreciznim oružjem ukrajinskih raketa i artiljerije dugog dometa, iz kojih se granatiraju stambena naselja u Donbasu i namerno pale polja sa žitom, kao i skladišta žita, prenosi RIA Novosti.

Šojgu je 16. jula izvršio inspekciju grupa Jug i Centar.

Informer

Sergej Šojgu

08.21 - Raketirani Kramators i Nikolajev

Ruske snage raketirale su industrijsku zonu grada Kramatorska u Donjeckoj oblasti, saopštio je jutros gradonačelnik Oleksandr Gončarenko.

On je na Fejsbuku napisao da su ispaljena četiri projektila, najverovatnije iz višecevnih lansera raketa.

U napadu na Nikolajev oštećeni su prodavnica automobila i prodavnica poljoprivredne mehanizacije, saopštio je načelnik regionalne administracije Vitalij Kim.

07.40 - Liz Tras spremna da se sastane sa Putinom

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras rekla je da je spremna da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na samitu G20, ukoliko postane premijer.

07.40 - Rusi granatirali Nikopolj

Ruske snage granatirale su noćas ukrajinski grad Nikopolj u Dnjepropetrovskoj oblasti, a ranjena je jedna osoba, saopštio je načelnik vojne uprave grada Jevgenij Jevtušenko.

On je na Telegramu napisao da se utvrđuju razmere razaranja, prenosi Interfaks Ukrajina.

07.40 - Rogov: Zapad dao ultimatum Zelenskom

Šef Zaporoške oblasti Rogov rekao je da su zapadni pokrovitelji dali ultimatum Zelenskom da ne preda grad Slavjansk DNR-u, inače će vojno finansiranje biti zaustavljeno.

07.40 - Na granici Kurske oblasti u Rusiji sa Ukrajinom čuju se eksplozije i pucnjava

- Naša vojska realizuje borbene zadatke u okviru specijalne vojsne operacije na granici Gluškovskog rejona i Sumske oblasti (Ukrajina). Zato se ovde čuje pucnjava. Molim građane da ostanu mirni - izjavio je gubernator Kurske oblasti Roman Starovojt, piše Sputnjik.

Juče je gradonačelnik ukrajinskog grada Suma pozvao građane da se evakuišu, nakon čega je bio meta oštrih kritika zbog "izazivanja panike".

07.35 - "Mste" dejstvuju po Ukrajincima

Na društvenim mrežama je objavljen snimak dejstva ruskih samohodnih topova "Msta".

07.32 - Turbina za Severni tok otpremljena iz Kanade za Nemačku

Simensova turbina za gasovod Severni tok 1 otpremljena je avionom za Nemačku iz pogona za održavanje u Kanadi, a očekuje se da će u Rusiju stićui 24. jula, izvestio je danas list Komersant pozivajući se na dobro obaveštene izvore.

Prvobitno je bilo planirano da remontovana turbina bude isporučena brodom, ali je plan u međuvremenu promenjem i poslata je avionom, a nakon dospeća u Nemačku biće otpremljena trajektom do Finske i isporučena Rusiji kopnenim putem, navodi list, a prenosi agencija Tas s.

Prema pisanju Komersanta, turbina za gasovod, koji transposrtuje ruski gas direktno do Nemančke preko Baltičkog mora, trebalo da bude puštena u radi početkom avgusta, s obzirom da je potrebno vreme za njeno postavljanje. Redakcija ruskog dnevnog lista nije uspela da dobije komentar ni od Siemens Enerddzija ni od Gasproma.

Nakon brojnih zahteva Nemačke, Kanada je 9. jula odlučila da vrati popravljenu Siemensovu turbinu, koju je zadržala pozivajući se na sankcije uvedene Moskvi. Evropska komisija je uvrdila da time neće biti prekršene sankcije EU, jer one ne obuhvataju opremu za transport gasa.

07.05 - Raketirana Makejevka

Ukrajinske trupe ispalile su deset raketa iz Grada na Makejevku, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

07.02 - Uništena poljska haubica Krab

Militanti Oružanih snaga Ukrajine ponovo su pokazali dimljene delove NATO opreme – sve što je ostalo od poljskih 155-mm samohodnih topova „Krab” isporučenih Ukrajini.

07.00 - Otkriveno skrovište diverzanata imali i PVO sistem Igla

U Hersonu su pronađena dva prenosiva protivvazdušna raketna sistema (MANPADS) „Igla“, bacač granata, eksploziv sa detonatorima, granate i automati kalašnjikov – u lageru koji su opremili ukrajinski diverzanti, rekao je za RIA izvor u ruskim agencijama za sprovođenje zakona.

Operaciju otkrivanja izveli su zaposleni jedne od ruskih agencija za sprovođenje zakona uz podršku OMON „Jug“, rekao je izvor.

Oba MANPADS-a Igla su bila bez lansera, serijski brojevi nisu čitljivi. Pored toga, rekao je izvor, tamo je bio sakriven i bacač granata RPG-18, više od 2.000 metaka kalibra 5,45 mm u standardnim pakovanjima i još hiljadu u rasutom stanju; dve jurišne puške - AKM i AKSU; tri granate F-1 i sedam RGD granata, kao i 21 upaljač UZRGM; pištolj PM sa dva šaržera; 400 grama TNT, pet elektronskih detonatora i dva kabla za paljenje od 15 centimetara.

07.00 - Ukrajina: U ruskom granatiranju Nikopolja jedna osoba ranjena

Ruske snage granatirale su noćas ukrajinski grad Nikopolj u Dnjepropetrovskoj oblasti, a ranjena je jedna osoba, saopštio je načelnik vojne uprave grada Jevgenij Jevtušenko.

On je na Telegramu napisao da se utvrđuju razmere razaranja, prenosi Interfaks Ukrajina.

Nikopolj se nalazi na jugu Ukrajine.

07.00 Zaharova ismeva Zelenskog zbog smene ministara

Predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na sebi svojstven način je prokomentarisala odluku Vladimira Zelenskog, koji je smenio načelnika Službe državne bezbednosti Ivana Bakanova i državnu tužiteljku Irinu Venediktovu.

"Zelenski otpustio državnog tužioca i šefa Službe državne bezbednosti. Denacifikacija je u punom jeku", napisala je Zaharova uz smajli.

07.00 - Zelenski otpustio šefa DB i državnu tužiteljku

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izdao je izvršne naredbe o razrešenju načelnika Službe državne bezbednosti Ivana Bakanova i državne tužiteljke Irine Venediktove, zbog, kako je naveo, brojnih slučajeva saradnje zaposlenih u njihovim službama sa Rusijom.

Naredbe o razrešenju Bakanova, prijatelja Zelenskog iz detinjstva, i Venediktove, koja je zadužena za procesuiranje navodnih ruskih ratnih zločina u Ukrajini, objavljeni su sinoć na zvaičnom sajtu predsednika, prenosi Rojters.

Zelenski je u odvojenoj objavi na platformi Telegram naveo da je više od 60 zvaničnika iz kancelarije tužioca i Službe za državnu bezbednost radilo protiv Ukrajine na teritorima koje je okupirala Rusija.

Dodao je da je u službama na čejem su čelu bili Bakanov i Venediktova registrovan 651 slučaj izdaje i saradnje sa neprijateljem.

07.00 - Uništavanje ukrajinskog uporišta u Donjecku

07.00 - Fon der Lajen danas u Bakuu, razgovaraće o uvozu gasa

Predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen otputovaće danas u Baku, gde će pokušati da obezbedi značajniji uvoz prirodnog gasa iz Azerbejdžana.

"Budući da Rusija svoje zalihe energenata uveliko koristi kao oružje, diversifikacija našeg uvoza energije je prioritet za EU. Predsednica Fon der Lajen i komesar za energetiku Kadri Simson biće danas u Azerbejdžanu kako bi dodatno ojačali saradnju", objavljeno je na Tviter nalogu EK, prenosi Rojters.

Prema nacrtu dokumenta od 14. jula, EK je predložila zemljama EU sporazum sa Azerbejdžanom o povećanju uvoza prirodnog gasa i o proširenju gasovoda da bi to bilo moguće učiniti, navodi britanska agencija.

Nemačka, četvrta po veličini svetska ekonomija, priprema se za sve scenarije, uključujući potpunu obustavu isporuka ruskog gasa.

Ruski ambasador pri međunarodnim telima u Beču Mihail Uljanov objavio je na Tviteru da „Rusija nikada nije odbila da nastavi isporuke prirodnog gasa Evropi i u potpunosti poštuje svoje ugovorne obaveze", prenosi Rojters.