20.07.2022.

08:16

Foto: Tanjug/AP

Planeta

POČINJE RAT NA NOVOM FRONTU! Njujork tajms otkriva, najnoviji manevar Zelenskog ima samo jedan cilj, "ti ljudi ne hodaju hodnicima..."

Ovako je američki dnevni list protumačio vest o odluci ukrajinskog lidera da razreši dužnosti šefa SBU Ivana Bakanova i generalnog tužioca Irinu Venediktovu, navodeći da je Zelenski počeo da iskorenjuje špijune u vladinim strukturama.

Prema rečima poslanika Vrhovne rade Vladimira Arijeva, veoma je teško identifikovati takva lica.

- Naravno, ovo nije lak zadatak. Oni ne hodaju hodnicima sa značkom "Ja sam iz KGB-a" - primetio je parlamentarac.

Predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija odmah je prokomentarisala ovu odluku Zelenskog.

- Zelenski otpustio državnog tužioca i šefa Službe državne bezbednosti. Denacifikacija je u punom jeku - napisala je Zaharova uz smajli.

Naredbe o razrešenju Bakanova, prijatelja Zelenskog iz detinjstva, i Venediktove, koja je zadužena za procesuiranje navodnih ruskih ratnih zločina u Ukrajini, objavljeni su na zvaničnom sajtu predsednika.

Zelenski je u odvojenoj objavi na platformi Telegram naveo da je više od 60 zvaničnika iz kancelarije tužioca i Službe za državnu bezbednost radilo protiv Ukrajine na teritorima koje je okupirala Rusija. Dodao je da je u službama na čijem su čelu bili Bakanov i Venediktova registrovan 651 slučaj izdaje i saradnje sa neprijateljem.