20.07.2022.

17:00

Foto: fotomontaža

Planeta

OBISTINILO SE SVE O ČEMU VUČIĆ GOVORI MESECIMA UNAZAD! EU zbog solidarnosti sa Ukrajinom primorana na radikalne namete, pripremaju građanima ŠOKANTNA OGRANIČENJA!

Na poslednjem zakazanom sastanku evropskih komesara pre letnje pauze danas, briselske tehnokrate će pokušati da osvoje najdalekosežniju vlast do sada viđenu do 2022. godine: pravo da nametnu obaveznu racionalizaciju gasa za 27 zemalja članica bloka.

Dok se građani od Portugala do Poljske preznojavaju i "umiru" od rekordne vrućine, od njihovih vlada se traži da potpišu svoje pravo na energetski suverenitet za šest dana.

Mere se ubrzavaju korišćenjem protokola za vanredne situacije, što znači da nijedna zemlja neće moći da stavi veto na plan i Evropski parlament neće imati reč.

Ovakvi vanredni koraci pokazuju koliko su evropske zemlje došle do ivice onoga što je održivo kao posledica njihovih akcija da podrže Ukrajinu protiv ruske Specijalne operacije. S obzirom da inflacija već raste širom regiona, delimično izazvana poremećajem tržišta izazvanim ratom, borba EU sa Rusijom oko gasa će testirati odlučnost bloka do krajnjih granica. Ekonomski udar možda tek počinje.

Dokumenti do kojih je došao Politico objašnjavaju detaljno nacrt za mehanizam uzbunjivanja širom EU koji bi omogućio Briselu da odredi obavezno smanjenje potrošnje gasa od avgusta do maja.

Mere bi mogle "da se pokrenu u bilo kom trenutku" ako se ispostavi da zalihe gasa neće biti dostupne da bi blok preživeo zimu. Zemlje će takođe morati da ažuriraju svoje nacionalne planove za vanredne situacije dobrovoljnim merama za smanjenje upotrebe gasa do kraja septembra, prema predlogu.

Još uvek nema utvrđene brojke za količinu smanjenja potrošnje gasa koja bi mogla biti nametnuta. Ali, prema rečima dvojice diplomata, planira se smanjenje između 5 i 20 odsto, uz očekivanje konačnog dogovora u rasponu od 10 do 15 odsto.

Do 26. jula, kada se očekuje da ministri energetike EU proglase nova pravila, Evropljani bi se mogli probuditi i otkriti da im je zabranjeno da "neselektivno" uključuju  klima-uređaje ili, kako temperature padaju u narednim mjesecima, da sami odlučuju koliko će pojačati grejanje.

Preduzeća koja se smatraju "nebitnim", što dokumenti Komisije sugerišu da bi mogla značiti industriju keramike, stakla i hemijske industrije, ali u nekim opštinama poput Minhena uključuju lokalne pekare, mogla bi biti plaćena da se dobrovoljno ugase, ili da se nađu prvi u redu za ekstremno smanjenje gasa. Sve ovo se predlaže u ime kampanje solidarnosti EU sa Ukrajinom, a građani Evropske unije će posledice morati da osete na svojoj koži.
 

Tagovi: