21.07.2022.

09:00

Foto: Informer DN

Planeta

LETONIJA ODUZIMA PASOŠE ONIMA KOJI PODRŽAVAJU PUTINA! Režim u Rigi potpuno izgubio kompas, ovo nisu radili ni...

Letonija namerava da oduzme državljanstvo onima koji podržavaju ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovu specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini! Predlog tog zakona nalazi se na razmatranju, a podržava ga čak i letonski predsednik Egils Levits, koji kaže da oni koji su za Putina nisu demokrate, te da zbog toga nemaju pravo da imaju letonski pasoš.

Dobar i loš pravac

On je u intervju nacionalnoj televiziji RTVI rekao da se predlog zakona odnosi najviše na ljude, koji imaju dvojno rusko-letonsko državljanstvo.

- Verujem da Rusi, koji žive u Letoniji, treba da zauzmu određeni stav. Većina njih je to i uradila jer se u ovakvoj situaciji ne može biti neutralan. Ako je osoba neutralna, onda ona nije razumela srž situacije - rekao je Levits.

Prema njegovim rečima, mnogo Rusa u Letoniji otvoreno podržava Ukrajinu, ali su neki od njih "na ivici".

- Veliki broj onih na ivici u suštini ide u dobrom pravcu. Međutim, manjina odobrava ruske poteze i ona ispada iz okvira demokratije. Taj demokratski okvir je baziran na principima pravde, a ko podržava nepravednu ideju, znači da nije demokrata - objasnio je letonski predsednik.

Levits, međutim, nije objasnio kako država namerava da identifikuje ljude koji podržavaju Putina i Rusiju.

Ruše 300 sovjetskih spomenika

Letonija do 15. novembra 2022. planira da poruši svih 300 spomenika i memorijalnih centara podignutih u čast Sovjetskog Saveza i Crvene armije.
Taj zakon je usvojen prošlog meseca, a lokalne vlasti imaju zadatak da naprave spisak sovjetskih spomenika i da napišu predlog za njihovo uklanjanje.

Građani Letonije zgroženi su predlogom novog zakona, koji nazivaju fašističkim.

- Ukoliko vlasti uskraćuju osnovna prava ljudi, to nije demokratija. A upravo to pokušavaju da urade. To je ograničavanje sloboda i deljenje građana na podobne i nepodobne, što može da ima ogromne posledice po letonsko društvo u celini. Danas je kriminal boriti se za pravdu, a poželjno je podržavati naciste - izjavio je jedan od građana Letonije.

Podržavaju naciste

Ako novi predlog zakona zaista bude usvojen, neće biti prvi koji je usmeren protiv Rusa u Letoniji. Parlament u Rigi je u aprilu odobrio zakon koji omogućava oduzimanje državljanstva ljudima koji podržavaju zemlje "odgovorne za zločine protiv mira i čovečanstva". Taj zakon odnosi se na ljude koji imaju dva ili više pasoša.

Osim toga, letonske vlasti su u aprilu zabranile i javno prikazivanje slova "Z" i "V", koje ruska vojska koristi kao oznake u Ukrajini, navodeći da veličaju agresiju i ratne zločine. Zabranjeni su, takođe, i simboli koji veličaju i naciste i komunističke režime, ali vlasti nisu uradile ništa da spreče marševe u čast letonskih pripadnika nacističke formacije vafen-SS, koja je bila deo SS divizije tokom Drugog svetskog rata.