21.07.2022.

17:04

Foto: Reuters

Planeta

ZAPAD ĆE PRESTATI DA POSTOJI U SADAŠNJEM OBLIKU, OVO KRIJU OD NARODA! Ekspert: Ne dešava se recesija već EKONOMSKI KOLAPS i trajaće NAJMANJE PET GODINA!

Prema Hazinu, sadašnja kriza u zapadnoj ekonomiji nije recesija, jer nije ciklična i nije ograničena na 12-16 meseci. Ono što se danas dešava u SAD i Evropi je strukturna kriza, proces koji je započeo u četvrtom kvartalu 2021. i trajaće najmanje pet godina bez prekida.

Međutim, Zapad ne razume uzroke i suštinu krize, jer nemaju teorije koje je opisuju. Zbog toga, smatra ekonomista, američke i evropske vlasti rade gluposti umesto efikasnih mera za rešavanje problema.

- Bilo je nemoguće izbeći ovu krizu jer su otišli ​​predaleko. Toliko su proširili privatnu potrošnju da više ne mogu da je drže pod kontrolom.  U Sjedinjenim Državama postoji indikator koji ne otkrivaju u javnoj raspravi: ovo je nivo rasta cena za svu industrijsku robu, ne samo za finalnu robu koja ulazi u veleprodaju, već uopšte za sve, od sirovina do finalnih proizvoda.

Po prvi put je rast cena industrijskih proizvoda premašio nivo iz kasnih 1970-ih. Prethodni vrhunac bio je krajem 1947. godine. Ima ih 23 i nešto procenta - rekao je Hazin.

Srednja klasa, zasnovana na stalnoj potrošnji u velikim količinama, temelj je zapadnog sveta. Sada fenomen srednje klase bledi u istoriji zbog oštrog osiromašenja stanovništva SAD, EU i Britanije. Srednja klasa na Zapadu više ne postoji.

Hazin je uveren da kolektivni Zapad u sadašnjem obliku neće dugo trajati i da će morati da traži nove modele upravljanja sopstvenim društvom – gotovo osiromašenim ljudima sa najvišim zahtevima.

- Čitav sistem društveno-političkog upravljanja na Zapadu, kako u SAD tako i u Evropi, izgrađen je preko predstavnika srednje klase, kvalifikovanih potrošača. Danas se ovaj instrument uništava.

Umesto srednje klase, tu su novi siromašni ljudi koji imaju srednjoklasni pogled na svet, ali nemaju novca - zaključio je Hazin u emisiji Solovjev LIVE.

Pritisak sankcija na Rusiju pogoršao je ekonomske probleme Zapada. Evropski finansijeri primećuju da se političari EU plaše da preuzmu odgovornost za odluke donete pod sloganima transatlantske solidarnosti i pomoći Ukrajini.