21.07.2022.

22:12

Foto:

Planeta

PUTIN NIJE BOLESTAN! ŠTAVIŠE, PUCA OD ZDRAVLJA! Mediji u SAD, Britaniji, na Zapadu lažu! ŠTA SAD, ŠEF CIA PREKINUO ŠPEKULACIJE!

Puno je glasina o zdravlju predsednika Putina, a koliko možemo da kažemo, on je u potpunosti prezdrav. To nije formalni obaveštajni stav", rekao je on, govoreći na Aspenovom bezbednosnom forumu.

Komentare direktora CIA kasnije je ponovio i portparol Kremlja Dmitrij Peskov, koji je izjavio da je ruski lider dobrog zdravlja.

- Ukrajinski, američki i britanski potencijalni medijski profesionalci poslednjih meseci šire lažne priče o predsednikovom zdravstvenom stanju. Sve je to prevara - rekao je on.

Peskov se osvrnuo i na činjenicu da se predsednik izvinio zbog kašlja na forumu "Snažne ideje za novo vreme". Portparol Kremlja je to pripisao prekomernom izlaganju klimatizaciji tokom posete Teheranu.

- Što se tiče klima-uređaja, to je tačno, napolju je vruće, 40 stepeni, ali je hladno pod klimatizacijom. I moj glas je postao hrapav. Takve stvari se dešavaju, ništa strašno - objasnio je Peskov.

Ranije ove nedelje, Putin je otputovao u Teheran na razgovore sa svojim iranskim kolegom Ebrahimom Raisijem i turskim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Opaske i Bernsa i Peskova dolaze nakon bujice spekulacija u zapadnim medijima i zvaničnika o tome da je Putin lošeg zdravlja i da je bio podvrgnut lečenju od raka, pa čak i preživio pokušaj atentata. U nagađanju su učestvovali i ukrajinski zvaničnici. 

Krajem juna, direktor obaveštajne službe ukrajinskog ministarstva odbrane Kiril Budanov izjavio je da „Putin nema dug život pred sobom", navodeći navodni ukrajinski špijunski lanac u Kremlju. Moskva je više puta demantovala tvrdnje o lošem zdravstvenom stanju.