21.07.2022.

21:30

Foto: AP/Photo

Planeta

AUU, OVO JE BAŠ ŠAMARČINA, JUŽNOAMERIČKI TRGOVINSKI BLOK ODBIO ZELENSKOG! Može da dođe, ali ne sme da kaže ni reč!

Članice Merkosura Argentina, Brazil, Urugvaj i Paragvaj nisu uspele da postignu dogovor o tome da li da pozovu ukrajinskog lidera, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Raul Kano, iako je odbio da imenuje zemlje koje su se protivile tom potezu.

- O takvoj komunikaciji nije bilo konsenzusa, zato je ukrajinski kolega već obavešten da u sadašnjim okolnostima ne postoje uslovi koji dozvoljavaju razgovor sa predsednikom Ukrajine u formatu Merkosura", objasnio je ministar.

Ranije ovog meseca, Hulio Sezar Ariola, paragvajski ministar spoljnih poslova, rekao je da je Zelenski razgovarao telefonom sa Mariom Abdom Benitezom, predsednikom Paragvaja i zatražio priliku da se obrati na predstojećem samitu Merkosura. Prema Ariolinim rečima, Benitez je obećao da će o tome razgovarati sa svojim kolegama u bloku.

Merkosur je ekonomska i politička organizacija koja je osnovana 1991. godine da stvori zajedničko tržište i podstakne razvoj u Južnoj Americi.

Nakon što je Rusija pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini krajem februara, Zelenski se obratio nizu nacionalnih parlamenata i velikim međunarodnim forumima, uključujući NATO, G7 i UN, u nastojanju da okupi zemlje oko Kijeva i pomogne mu u borbi protiv Rusije.

Informer

Međutim, krajem juna, kada je ukrajinski predsednik učestvovao na virtuelnom sastanku sa Afričkom unijom, samo nekoliko lidera je slušalo njegov govor. Nakon konferencijskog poziva, predsednik Senegala i predsedavajući Afričke unije, Meki Sal, ukazali su da je neutralna pozicija Afrike u vezi sa sukobom u Ukrajini ostala nepromenjena.