24.07.2022.

17:16 >> 17:21

Foto:

Planeta

ŠAH-MAT! AMERI ĆE POLUDETI, PUTIN U VENECUELI INSTALIRA GLONAS! Sistem će biti i u Argentini, Brazilu, Paragvaju... U planu su i Kuba, Madagaskar, Ekvador, Etiopija, Vijetnam...

Kao deo sporazuma između ruske i venecuelanske vlade o saradnji u istraživanju i korišćenju svemira u mirne svrhe, potpisanog 30. marta 2021. godine i ratifikovanog 11. juna 2022. godine, planirano je da državna korporacija 'Roskosmos' na teritoriji Venecuele postavi mernu stanicu sistema GLONAS, navodi se u saopštenju.

Merne stanice pružaju preciznu navigaciju korisnicima tehnologije Precizno pozicioniranje tačke (Precise Point Positioning).

Ove stanice se bave kontinuiranim praćenjem otvorenih signala svemirskih letelica globalnih navigacionih satelitskih sistema GLONAS, GPS, Galileo i Baidu. Cilj je da se izmere trenutni navigacioni parametri, prijem navigacionih poruka sa satelita i prenos rezultata merenja i navigacionih podataka u centar za obradu.

Ranije je saopšteno da „Roskosmos" pregovara da na teritoriji Argentine postavi stanicu sistema GLONAS. Osim toga, u Južnoj Americi stanice mogu biti razmeštene na teritoriji Brazila, Venecuele i Paragvaja.

Ranije je saopšteno da „Roskosmos" razmatra Kubu, Špicberška ostrva u Arktičkom okeanu i stanicu Belinghauzen na Antarktiku kao lokacije za razmeštanje sistema koji upozoravaju na opasne situacije u orbiti. Osim toga, moguća mesta za lokaciju sistema su i Meksiko, Indonezija, Madagaskar, Ekvador, Etiopija, Vijetnam, Zelenortska ostrva u Africi, Kiribati u Okeaniji, Brazil, Argentina i Čile.