27.07.2022.

13:31

Foto: Tanjug/AP

Planeta

SETITE SE KAKO SU RAZORILI JUGOSLAVIJU! Lavrov: Nakon Rusije, sledeća meta Zapada biće - Kina! Uništavaju sve zemlje koje im ugrožavaju interese!

- Kada su naše američke kolege u prošlosti osetile da postoji opasnost po njihove političke interese, hiljadama kilometara od američke obale su bombardovale Jugoslaviju 1999., Irak 2003., Libiju 2011. i mnoge druge zemlje. Oni su počinjali vojne operacije bez ustezanja, ne objašnjavajući nikome, veoma često sa lažnim razlogom, uništavajući gradove, ubijajući na hiljade nevinih građana - rekao je Lavrov, obraćajući se stranim diplomatama u ruskoj ambasadi u Adis Abebi.

On je skrenuo pažnju na to da su usled vojnih operacija Sjedinjenih Američkih Država praktično uništeni gradovi poput Mosula u Iraku i Rake u Siriji.

- Ne sećam se da je progresivni, civilizovani Zapad na neki način pokretao tu temu - ocenio je šef ruske diplomatije.

Informer

Sergej Lavrov

Ministar je istakao da se svet trenutno nalazi u "važnom istorijskom trenutku" kada će morati da se bira kako će se živeti i šta će se ostaviti sledećim generacijama.

- Živećemo u svetu koji sledi principe Povelje UN, zasnovanoj na ravnopravnosti suverenih država ili u svetu gde će dominirati najjači. Da li je naš izbor da živimo u svetu kolektivnog Zapada pod okriljem SAD koje odlučuju kada i kako da promovišemo naše interese? - upitao je Lavrov.

Kina sledeća meta Zapada

Kina će biti sledeći cilj Zapada na spisku neprijatelja, posle Rusije, izjavio je Lavrov.

- NATO po redu označava svoje neprijatelje. Rusija je broj jedan. Kina je na drugom mestu - rekao je Lavrov obraćajući se inostranim diplomatama u Ambasadi Rusije u Adis Abebi.

Prema njegovim rečima, svi principi mogu da budu narušeni ukoliko Zapad odluči nekoga da kazni.

- Ako je to potrebno, oni će bez kolebanja uvesti sankcije protiv bilo koje zemlje koja izazove njihovu nervozu. Spomenuo sam Kinu kao zemlju koja će biti sledeći cilj - dodao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov boravi u petodnevnoj poseti Africi do 28. jula.