29.07.2022.

09:49

Foto:

Planeta

RUSI ZAPLENILI HIMARS RAKETE? OBJAVLJENE FOTOGRAFIJE! Sledi skeniranje od 360 stepeni, potom učitavanje u radarski sistem, evo šta će Moskva da uradi sa njima! (FOTO)

Kako prenose mediji, čeka se njihovo kompletno skeniranje u Moskvi. Ove rakete koristi višecevni raketni lanser M142 HIMARS. Ukrajina je od Amerike dobila najmanje devet takvih raketnih sistema, a Rusi tvrde da su do sada uništili četiri.

Ruski izvori objavili su fotografije dve neeksplodirane rakete pronađene u Krasnom Luču.

Poslednjih dana ovaj region je granatiran od strane ukrajinskih strana. Navodno je ispaljena jedna salva (šest raketa), a Rusi su oborili tri. Ako je ova informacija tačna, Rusija je već u stanju da neutrališe 50% projektila koje na njih ispaljuju ukrajinske snage iz moćnih američkih HIMARS-a.

Informer

Neutralisana raketa GMLRS M31

Šta će Rusi učiniti sa zaplenjenim raketama?

Procedura ruskih oružanih snaga nakon zaplene stranog naoružanja godinama nije menjana, odnosno, u narednim danima ruski inženjeri će napraviti repliku GMLRS M31 u punoj veličini.

Barem jedna od tri zaplenjene rakete biće ispitana na sledeći način:

  • Nakon što replika GMLRS M31 u punoj veličini bude gotova, replika-raketa biće poslata u Moskvu u Centralni vojni okrug. Tamo se nalaze glavni inženjeri protivvazdušne odbrane Ministarstva odbrane Ruske Federacije.
  • GMLRS M31 će biti podignut sa specijalizovane dizalice da lebdi u vazduhu, okružen uređajima za lasersko skeniranje nakon čega će se izvršiti potpuno skeniranje od 360 stepeni.
  • Rezultati dimenzije rakete i njen dizajn će se učitati u ruske radarske mreže koje su međusobno povezane, bilo da su raspoređene u Ukrajini na bojnom polju ili se nalaze na ruskoj teritoriji. To će značiti da radarski sistemi mobilnih i raspoređenih PVO sistema ruske vojske u Ukrajini takođe imati podatke skenirane rakete.

Na ovaj način ruski radarski sistemi će biti u stanju da brže i efikasnije otkriju i neutrališu američke rakete GMLRS M31.

Informer

Raketa GMLRS M31 koja je u ruskim rukama

Ukrajina tvrdi da ruski PVO sistem S-400 nije efikasan protiv američkih raketa GMLRS M31. Međutim, ovaj PVO sistem nije dizajniran, niti namenjen za presretanje ove vrste projektila. Rusija tvrdi da za neutralisanje projektila ispaljenih iz američkog HIMARS-a koristi sisteme Pancir-S1M i da su se pokazali kao veoma uspešni.