31.07.2022.

07:00

Foto: Reuters/Fotoilustracija

Planeta

ZAPAD ĆE PRIREDITI ŠOK KIJEVU NA JESEN! "Gorka" prognoza poznatog eksperta, jedna stvar sada ide Putinu na ruku, ozbiljna greška je napravljena!

- Rat je teže okončati što duže traje. I svake nedelje je sve teže - kaže Najl Ferguson. Poznati škotski istoričar trenutno je profesor na Univerzitetu Harvard i napisao je brojne analize o političkim i istorijskim temama.

- Problem sa ukrajinske tačke gledišta: „Nažalost, vreme ide u Putinovu korist. Iako je ruska invazija na početku bila katastrofalna, Kijevu postaje sve teže da pobedi - rekao je Ferguson u intervju za Fokus.

On ocenuje da je "Putin dobio na vremenu da promeni svoju strategiju i umesto da osvoji Kijev i okupira celu Ukrajinu, fokusirao se na Donbas.

- Sada Rusija vodi rat na iscrpljivanje bez prekida vatre. To ide na kartu Putina - navodi Ferguson.

- SAD su Ukrajini već dale pomoć od 50 milijardi dolara. Hoće li dati još 50 u drugoj polovini godine? A sledeće godine? - pita Ferguson, dajući sumornu prognozu: Putin zna da jedinstvo Zapada u odbrani Ukrajine ima rok trajanja.

Na Zapadu već dolazi do zamora od rata. Uz to, Vašington je napravio ozbiljne taktičke greške, smatra istoričar.

- Administracija Džoa Bajdena nije učinila ništa da rano okonča ovaj rat - rekao je Ferguson.

Informer

Najl Ferguson smatra da će se uskoro potegnuti pitanje podele Ukrajine

Razlog: Verovala je da bi bilo loše za Putina da rat potraje duže. Međutim, to se nije obistinilo, kao ni nade u Putinovo povlačenje ili čak dvorski puč.

- Po mom mišljenju, to je bila greška - kritikuje Ferguson, pa pojašnjava:

- Rat je trebalo da se završi kada je Rusiji bilo loše, a Ukrajini dobro. Umesto da teži okončanju rata, Bajden je odleteo u Poljsku, nazvao Putina ratnim zločincem i pozvao na njegov pad. Sada je prekasno. Rusija je sve jača, a Ukrajina slabija

Ferguson ne veruje da će Rusija odustati od svojih ciljeva zbog sankcija koje su joj uvedene:

- Nikada nisam verovao u delotvornost sankcija. Sve dok Rusija može da prodaje gas i naftu, rublja će ostati jaka i Rusija će opstati.

Ferguson, međutim, predviđa da će ruska blokada hrane dovesti do inflacije na Zapadu i potencijalno gladovanja u Africi.

- To će samo povećati pritisak, a onda dolazi do neizbežne posledice. Do jeseni, odlučnost Zapada da podrži rat će pasti. Tražiće od Ukrajine da napravi teritorijalne ustupke i de fakto će početi podela zemlje - zaključuje Ferguson.