02.08.2022.

11:32

Foto: Reuters/AP/Fotoilustracija

Planeta

AMERIKA MORA DA SHVATI DA JE SA HEGEMONIJOM ZAVRŠENO! Bivši oficir CIA objasnio zašto već živimo u DRUGAČIJEM SVETU!

- Nastavkom prelaska crvenih linija koje je postavila Moskva samo se produbljuje konflikt - rekao je Mekgovern, a sa njegovim stavom slaže se sve više Amerikanaca, uključujući i bivšeg državnog sekretara Henrija Kisindžera.

I dok većina Amerikanaca i dalje vidi rusku intervenciju u Ukrajini kao neisprovociranu invaziju, u Evropi je sve više političara koji zagovaraju zauzimanje drugačijeg stava po pitanju Ukrajine.

Rejmond Mekgovern kaže da Amerika mora da prihvati promenu i stvaranje multipolarnog sveta.

- Spoljašnja pretnja znači da su vaša nacija i njena odbrana ugrožene. Rusija zapravo samo ne želi rakete srednjeg i dugog dometa u Ukrajini ili Rumuniji. Prihvatanjem Ukrajine u NATO, ove vrste projektila će se momentalno instalirati tamo, a rusko rukovodstvo i Vladimir Putin su toga svesni i preuzeće sve potrebne korake da to spreče - kaže Mekgovern.

Bivši agent CIA je podsetio domaću javnost da uverenje da ruska intervencija "neisprovocirana" - ne pije vodu. On je podsetio na događaje iz 2014. i oborene revolucije koja je dovela do smene vlasti, ali je podsetio i na sastanak ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova sa američkim ambasadorom 2008. godine kada je Lavrov po ko zna koji put upozorio američkog kolegu rekavši mu da moraju da shvate da "njet znači njet".

- Amerika veruje da sa svojim saveznicima treba da vlada ostatkom sveta. Zavboravite, to je već gotovo - rekao je Mekgovern i dodao:

- To smo mogli nakon Drugog svetskog rata, to smo radili nakon raspada Sovjetskog saveza i to sada više nije moguće. Rusija je vojno jaka i ekonomski stabilna zemlja koja uživa iskrenu podršku Kine, Indije, Irana i drugih zemalja, i sve to treba da nam ukaže da već živimo u drugačijem svetu. Amerika mora da shvati da je sa hegemonijom završeno!