03.08.2022.

07:00

Foto: AP/Photo

Planeta

AMERI, KAŽETE DA ŠOJGU LAŽE?! UNIŠTILI SMO 200 AMERIČKIH RAKETA ZA HIMARS I 33 HAUBICE M777! Pentagon se odmah oglasio...

- Nekontrolisane isporuke zapadnog naoružanja Ukrajini ozbiljno ugrožavaju bezbednost regiona. Ukupno je u napadima ruskih trupa na vojne objekte Oružanih snaga Ukrajine uništeno 33 američke haubice M777 i pet lansera protivbrodskih bacača raketa „Harpun", kao i šest lansera i više od 200 raketa višecevnih bacača raketa 'Himars' -, izjavio je Šojgu.

Prema njegovim rečima, u protekle dve nedelje ukrajinske trupe su „izgubile 396 protivtenkovskih raketnih sistema „Džavelin", protivtenkovskih bacača raketa i 125 prenosnih protivavionskih raketnih sistema „Stinger".

Šojgu je dodao da su ruske snage aktivno uključene u rad na uspostavljanju mirnog života u oslobođenim regionima Donjecke i Luganske Narodne Republike i Ukrajine.
 
- Sprovedeno je ukupno oko 1,4 hiljade humanitarnih akcija tokom kojih je dopremljeno preko 50,5 hiljada tona tereta. Vojni građevinari ubrzano obnavljaju civilnu infrastrukturu na oslobođenim teritorijama - precizirao je Šojgu.
 
Prema njegovim rečima, u najkraćem mogućem roku izgrađen je vodovod ukupne dužine oko 90 kilometara, koji obezbeđuje vodosnabdevanje do 50.000 kubnih metara za stanovnike Donjecka i susednih oblasti.
 
Trenutno se grade još dva vodovoda u dužini od 60 kilometara za stanovnike DNR i LNR. Planski se podižu i rekonstruišu vitalni objekti.

Pentagon je u utorak najoštrije demantovao tvrdnje ruskog ministra odbrane Šojgua koji je izjavio da je Rusija uništila sisteme HIMARS, prenosi Rojters.

"Svesni smo ovih najnovijih tvrdnji ministra Šojgua i one su ponovo očigledno lažne. Ono što se dešava jeste da Ukrajinci koriste sa razarajućom preciznošću i efikasnošću napredne raketne sisteme koje su im SAD, naši saveznici i partneri obezbedili za odbranu od ruske brutalne, zločinačke invazije", rekao je Tod Brisil, vršilac dužnosti portparola Pentagona.