06.08.2022.

17:43

Foto:

Planeta

AMERIKA SPREMA 'BRODOVE DUHOVE', UBIJAĆE PO ALGORITMU! SAD prave posebnu flotu bez ljudske posade, preplaviće svetska mora, a onda...

Brodove će pokretati veštačka intgeligencija i beće manji i jeftiniji jer im nisu potrebni sistemi za održavanje života i mogu se kontrolisati na daljinu. Bespilotni brodovi takođe mogu biti odgovor na noćnu moru regrutovanja. Američka mornarica je samo na 89 odsto svog cilja za ovu fiskalnu godinu, koja se završava u septembru.

Planovi su, inače, objavljeni u izveštaju načelnika mornaričkih operacija Navigation Plan 2022, u kojem se navodi da mornarica proširuje svoju flotu kako bi osigurala kontrolu nad strateškim morima i ostala relevantna u trci sa Kinom i Rusijom.

Plan takođe uključuje razvoj više od 350 brodova sa ljudskom posadom i otprilike 3.000 aviona, što je dramatičan porast u odnosu na samo 75 novih brodova dodatih mornarici u poslednje dve decenije. Američka mornarica, inače, trenutno ima 300 ratnih brodova, piše Dejli mejl.

Čini se da je nedostatak regruta u vojsci najveći od Vijetnamskog rata 1975. godine, a neki krive američku „probuđenu“ kulturu. Na tradicionalnu muškost se sada gleda sa sumnjom i nekada se verovalo da je glavna motivacija mladih Amerikanaca da se pridruže vojsci. Međutim, mornarica se nada da će revolucija u novim ratnim brodovima bez posade popuniti rupe u ljudstvu.

Kina je u januaru završila testiranje borbenog broda od 200 tona – bez posade. Brodovi duhovi američke mornarice imaće i digitalne platforme koje će obezbediti prikupljanje različitih obaveštajnih podataka. Plovila će biti puna senzora koji mogu da "vide" neprijatelje i prepreke.

Cilj je omogućiti ljudskoj posadi da razgovara sa robotskim brodovima koristeći radio sistem koji se obično koristi za komunikaciju brod-brod. Oni bi bili dizajnirani da razumeju bezbedne radio prenose, razviju odgovarajuće manevre i reaguju „glasom“ preko radija.

Prošle godine je takođe otkriveno da američka mornarica razvija podmornicu koja može da ubija i eliminiše prepreke bez stalne ljudske kontrole ili specijalnog inputa. Projekat vodi Kancelarija za pomorska istraživanja i opisan je kao "autonomni podvodni sistem oružja", prema izveštaju New Scientist.

Otkriveno je vrlo malo detalja o strogo poverljivom projektu - osim činjenice da će koristiti senzore i algoritme za autonomno izvršavanje složenih misija.