04.08.2022.

17:55

Foto: AP photo

Planeta

UKRAJINA ĆE PRETRPETI TEŽAK PORAZ AKO POKUŠA KONTRAOFANZIVU NA JUGU, američki pukovnik posalo brutalnu poruku Kijevu! NEUSPEH ZNAČI KRAJ!

U članku napisanom za 19Fortyfive objasnio je:

- Ako Ukrajina krene u ofanzivu uzdajući se u čudesan rezultat, rizikuje da pretrpi još veće gubitke. Da izgubi nezamenljivu vojnu opremu, a na kraju i da ostane sa manje teritorije nego što je kontrolisala pre početka kontraofanzive!

Dejvis je naveo da je dugi niz godina učestvovao u trenažnim tenkovskim bitkama u Evropi i da zato sa sigurnošću može da kaže da je izuzetno teško izvesti velike ofanzivne operacije bez iskusnih vojnika. I nastavio:

- Lavovski deo profesionalnih ukrajinskih vojnika već je izginuo u borbama, pa neobučeni regruti masovno dolaze da zauzmu njihova mesta. A Oružane snage Ukrajine moraju da se bore sa neprijateljem koji ima potpunu dominaciju u ljudstvu, avijaciji i artiljeriji.

I dodao: "To nisu u stanju da iznesu trupe sa ograničenom obukom ili bez ikakve obuke na nivou voda, čete i bataljona"!

Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznjikov rekao u intervjuu The Times da radi na formiranju "milionske armije opremljene zapadnim oružjem" koja će imati zadatak da „oslobodi južne priobalne oblasti koje su od vitalnog značaja za ekonomiju zemlje".