06.08.2022.

22:21

Foto: Fotoilustracija

Planeta

BIĆE GORE NEGO U ČERNOBILJU! Ruska vojska upozorila kakve na posledice u slučaju havarije na nukleranoj elektrani Zaporožje!

Kako je objasnio, zona radijacijske kontaminacije obuhvatiće 5.300 kvadratnih kilometara, što znači da će biti ugrožena čitave oblasti, a među njima Kijevska, Zaporoška, Harkovska, Poltavska, Hersonska, Odeska, Nikolajevska, Kirovogradska, Vinjicka, Donjecka i Luganska, kao i pogranični regioni Ruske Federacije, Belorusijie, Moldavije, Bugarske i Rumunij.

- Situacija može drastično da se pogorša i u slučaju loših vremenskih uslova i ulaska Južnoukrajinske nuklearne elektrane (kapaciteta 3.000 megavata) u zonu moguće kontaminacije, ali i skladišta nuklearnog goriva u nuklearnoj elektrani Černobil, kao i vodenih arterija. Na taj način bi Crno more i Bosfor na dugi period postali neprohodni za brodove, a obale Turske, Gruzije, Abhazije, Bugarske i Rumunije postale kontaminirane visokim nivoom radijacije - upozorio je Mizincev.

Takođe je rekao i da granatiranje nuklearke Zaporožje od strane Kijeva predstavlja čin „nuklearnog terorizma“.

On je ujedno i pozvao Ujedinjene nacije, Međunarodnu agenciju za nuklearnu energiju i ostale međunarodne institucije da "osude zločinačke poteze kijevskih vlasti i da preduzmu sve neophodne mere kako bi blokirali sve potencijalne provokacije kada je reč o radioaktivnim objektima u Ukrajinu".