08.08.2022.

17:30

Foto: Reuters/AP/Fotoilustracija

Planeta

U SENCI RATA U UKRAJINI, BESNI SUKOB NEMAČKE I PARIZA ZA MESTO ŠEFA EU! Le Figaro otkriva šta se dešava iza kulisa, Zapad ovo krije kao...

Prema njegovim rečima, Berlin se dugo oslanjao na industrijsku proizvodnju, ali je odlučio da se preorijentiše na obnovljive izvore energije i ruski gas, odbijajući da koristi nuklearne elektrane.

Sada je čitav taj nemački sistem u opasnosti zbog energetskog kolapsa koji može da stavi tačku na hegemoniju Nemačke u EU.
       
Katrepoan smatra da bi mesto lidera mogla zauzeti Francuska, ali Pariz koče ogroman spoljni dug, trgovinski deficit, napuštanje industrije i nespremnost da se razvija nuklearna energija.
       
Većina će u EU „gledati sebe".
       
Mađarska već samostalno pregovara sa Rusijom, dok Španija i Portugal traže posebne uslove u sprovođenju panevropskog plana za uštedu energije.

Nemačka će se suočiti sa „lančanom reakcijom nepredviđenih posledica" ukoliko Rusija potpuno prekine snabdevanje gasom - uveren je  britanski The Telegraph.
       
Jer, glavne nemačke industrije, uključujući hemijsku, u opasnosti su da budu uništene ako se zaustavi dotok energetskih resursa iz Rusije. A to će izazvati domino-efekat u drugim oblastima privrede.
       
Stručnjaci nemačke Komercbanke veruju da će nestašica energije Nemačku gurnuti u duboku recesiju.